Brugs Beertje & Westvleteren bier
Het afgelopen weekend was voor ons een bierweekend. Ik had een poging gedaan om bier te bestellen bij een bepaalde abdij, na anderhalf uur was het gelukt en de maandag er op konden we het bier ophalen. Dat was dus goed te combineren met een bezoekje aan Brugge. Daar konden we alvast wat Belgische bieren proeven.
Terwijl Nederland zich opmaakt voor een grote storm zaten wij in het Brugs Beertje te neuzen in de menu-kaart. Het is leuk als een kroeg 300 bieren op de lijst hebben staan, maar dan is het lastig om een keuze te maken! De menukaart is vrij uitgebreid en daarnaast staat er over de meeste brouwerijen nog wat aanvullende informatie. Uiteindelijk hebben we een aantal lekkere bieren kunnen proeven.
Ik had de volgende: Vlaskop Orval Brugse zot dubbel Koninck Slaapmutske Blond Brugse Zot |
En Tessa: Vlaskop Leffe Blond Gulden draak Viven IPA Houblon Chouffe Brugse Zot |
Ik heb geprobeerd biertjes te nemen die je niet normaal gesproken drinkt. Ik ben erg gecharmeerd van de Brugse Zot als bier om lekker te drinken. En het was grappig te zien dat er zoveel kleine amateur brouwerijtjes uiteindelijk professioneel worden en hun bier verkocht krijgen zoals het Slaapmutske. Er zijn aardig wat biercafés in Brugge, maar ik ben nog steeds erg gecharmeerd van het Brugs Beertje.
Op maandag hebben we winderig Brugge (her-)ontdekt terwijl we via publieke WiFi’s ons lieten informeren over de toestanden in Nederland. Na een bezoekje aan een frietkot werd het tijd om onze bierbestelling te halen. Op zestig kilometer afstand ligt de abdij dat schaars bier verkoopt. We kwamen iets te vroeg aan, maar gelukkig konden we gewoon doorrijden en het bier inladen. Omdat het bier zo’n schaarste kent heb ik van het kopen een kort filmpje gemaakt.
Het Westvleteren bier wordt gebrouwen met 15.000 hL per jaar door een groep Monniken. Dit maakt ook dat het van origine een Trappistenbier genoemd mag worden. Deze bieren worden onder de volgende voorwaarden gebrouwen:
- Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
- Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
- De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.
- Er moet sprake zijn van monniken van de orde der cisterciënzers
Momenteel zijn er acht bieren die zich serieus een Trappistenbier mag noemen en het logo mag voeren op de etiketten.
- “Achel” van de Sint-Benedictusabdij, ook wel de Achelse Kluis genoemd, in Hamont-Achel
- “Chimay” van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay
- “Engelszell” van Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau, Oostenrijk [1]
- “La Trappe” van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, Nederland
- “Orval” van de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval
- “Rochefort” van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort
- “Westmalle” van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle
- “Westvleteren” van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren
De Westvleteren 12 is in 2005 voor het eerst gekozen door Ratebeer.com als beste bier van de wereld en sindsdien is er een run op. Echter de monniken brouwen om te leven, maar leven niet om te brouwen. Zo denken ze er niet aan om hun bierproductie niet op te hogen. Ze willen niet commercieel leven en alleen voor een nieuw dak voor de abdij besluiten ze even op commerciële wijze bier in Amerika te verkopen. Het is een regelrechte hit en heel snel uitverkocht. Nu nog kan je via Ebay tegen hoge prijzen het pakket kopen. (voorbeeldje)
Sinds die tijd (omstreeks 2006) is er een hele procedure hoe je bier kan bestellen. Je kunt op bepaalde dagen bellen in bepaalde tijdvakken en dan krijg je een dag en een tijd dat je het bier kan komen halen. Ik weet niet of dit het beste bier van de wereld omdat het zo’n proces is om het te krijgen en door de schaarste of dat het echt heel erg lekker is. We hebben twee kratten gekocht en gaan het binnenkort eens proeven!
Bij de abdij is wel een café waar je meer informatie kan vinden over het leven van de monniken, een biertje van de abdij kan drinken en ook wat andere producten kan kopen. Hier pikten we nog wat glazen op om straks het bier in stijl te kunnen drinken.
Het is best interessant, dat leven van monniken. Zo zie je eens een andere manier van leven. Het trekt me verder niet aan. Dus de eerste twintig minuten kan ik aanraden. Mocht je alleen het stuk van het bier willen zien moet je tussen deze tijden kijken: 19:07 – 22:38
Leuk Floris, volgens mij een gezegend biertje 😉