Oplichting met advertenties

Advertentie op marktplaatsAl jaren wordt het internet gebruikt om mensen van hun geld af te helpen. Meestal via een leuk tweedehands koopje en helaas soms via oplichting. Op marktplaats vind je af en toe deals die te goed zijn om waar te kunnen zijn. Maar ja, misschien is het echt een koopje, dus je kan het risico niet lopen dat je iets moois mist. Een beschrijving hoe het precies in zijn werk gaat vind je in deze column van Erik van Lent.

Vroeger was het heel duidelijk. Als je contact had met iemand in een exotisch land (Congo, Brazilie of whatever) met een vaag verhaal, dan is het oplichting. Maar het wordt steeds linker, ik las op het BMW GS forum het volgende stukje van Wolverine in dit draadje:

Zelf een aantal jaren geleden er bijna ingetrapt daar doen ze het slimmer in de adv. ze gaan maar zo’n 2000 euro onder de prijs zitten net mooi genoeg.
Plausibel verhaal van een militair uit Duitsland die diende in de UK en de motor daar had voor woon werk verkeer.
Motor gezien in UK kon hem alleen niet meegeven had hem nog even nodig maar wilde hem over een maand wel verschepen/versturen.

Gecontroleerd mil. basis klopte etc etc. adres klopte vervolgens hem nogmaals daadwerkelijk gesproken en vroeg mij de motor te betalen als borg bij shipper (zeevracht) deze hield ook het geld in bewaring pas als ik in de haven een fiat zou geven kreeg ik de papieren en hij zijn geld.

Levensechte website van de zeevracht expediteur nu wil het geluk dat ikzelf bij een expediteur werk en 1 dingetje aan (bleek zijn site) klopte niet en na verder spitten bleek het allemaal fake. Als leek was je hier 100% ingetrapt en je zuurverdiende centen kwijt.
Later niet meer op woonadres > weg > website weg

Toch zonde dat je advertenties niet meer kan vertrouwen en alles met een sceptische blik moet bekijken. De foto’s die gebruikt worden in advertenties zijn vaak foto’s van motoren die eerder al op marktplaats stonden en dat levert nog wel wat problemen op. In eerder genoemde column van Erik van Lent wordt beschreven hoe een jongen een aantal keer zelfs politie over de vloer had omdat foto’s van zijn motor werden gebruikt door de oplichters. Ik denk dat het daarom dat het ook verstandig is om je kentekenplaat onleesbaar te maken bij advertenties op internet. In het verleden vond ik dat juist verdacht, maar nu is het eigenlijk best logisch en verstandig.