,

Duiken is gevaarlijk?

Hier had ik een hele tirade willen doen over een programma dat op tv was en wat besprak dat duiken gevaarlijk was, vooral met de commercie van het duiken wat er omheen hangt. En wilde afgeven op het duikforum (zie draadje) waar deze gevaren weg gehoond worden omdat de leuke hobby wordt “aangevallen”.

Nu ben ik weer een paar dagen verder en is de behoefte om de tirade af te steken helemaal weg geebt.  Ieder moet voor zichzelf te raden gaan of duiken wat voor hem of haar is. Op zich is het geen gevaarlijke sport als je maar goed met de risico’s om gaat en zorgt dat je een gedegen opleiding hebt. Op het moment dat je in 3 dagen leert duiken op Bonaire, Egypte of een andere exotisch oord met helder water en je begrijpt dat je dan niet veilig kan duiken in het veel koudere en minder heldere water van Nederland dan ben je al heel goed bezig.

Verder is duiken natuurlijk een inspannende sport en kan het net als op de fiets, in de fitness of tijdens het hardlopen gebeuren dat je last krijgt van een kwaal die sluimerde in je lichaam. Nadeel van onderwater zijn is dat je in een hele vijandige omgeving bent en hartfalen dan ineens veel ernstiger lijkt. Aan de andere kant heb je op een veel bezochte duikstek wel de kans dat er iemand een effectieve hartmassage kan uitvoeren, als je hart het op de fiets in de polder opgeeft dan is die kans weer aanzienlijk kleiner. Zo kan je allemaal overwegingen maken.

Nu nog voor zij die nieuwsgierig zijn onder ons, hier het programma.
sitestat