Duiken, vissen, mooi

tussen de vissen

Zo, net een druk weekendje duiken achter de rug, wel lekker om wat meer ervaring in het koude kikkerwater op te doen.

Elke vrijdag moesten we weer aan de slag bij een duikschool in Den Haag om de 1e ster te halen. Ooit ben ik begonnen als een PADI Open Water Diver en na 60 duiken werd het toch wel tijd mijn brevet uit te breiden naar een ‘advanced‘ versie.

De duikschool en vereniging Get Wet zijn zo een gezellige en serieuze club dat ik besloot met Maartje mee te doen de 1e ster te halen, vergelijkbaar bij de Advanced van PADI. Maartje had haar NOB sportduiker en wilde ook een NOB ‘advanced’ hebben.

Na 4 zwembad duiken, 3 avonden theorie en 4 buitenduiken kunnen we ons plastic aanvragen bij de NOB waarmee we kunnen bewijzen dat we een 1* duiker zijn. Ik moet zelfs nog helemaal mijn NOB lidmaatschap aanvragen en ben ik weer klaar om mijn duikervaring uit te breiden.

Ik voel je al denken… NOB, PADI.. allemaal type certificeringen. Wat is de beste? Welke is de goede opleiding en welke een flutcertificering die je even op vakantie haalt? Als je met mensen die PADI in discussie gaat zullen ze zeggen dat PADI prima is en als je mensen met NOB certificering spreek dan is dat weer het meest geweldige. Tja wat moet je daar nou mee.

Er zijn echt een heleboel organisatie die je willen en kunnen certificeren om veilig te mogen duiken. In Nederland heb je de volgende;

Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS)

De eerste Europese club in Brussel opgericht in 1958. De CMAS werd gevormd in een groot overleg tussen Duitsland, Belgie, Brazilie, Frankrijk, Griekenland, Italie, Portugal, Zwitserland, Amerika en toenmalig Joegoslavie.

Dit is een soort moeder organisatie geworden waar in allerlei landen organisaties aan gelieerd zijn.

Nederlandse Onderwater Bond (NOB)

In Nederland heb je als onderdeel van de CMAS de NOB. In 1962 heeft een aantal duikverenigingen hun krachten gebundeld door de oprichting van de Nederlandse Onderwatersport Bond.

De NOB is aangesloten bij het NOC*NSF en bij de wereldbond CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques). en zo is een NOB-duikbrevet meteen een CMAS-brevet, dus wereldwijd erkend.

Professional Association of Diving Instructors (PADI)

Iedereen kent natuurlijk PADI, het is de grootste organisatie voor het sportduiken ter wereld. Als je op een verre warme vakantie bestemming in een paar dagen je duikbrevet haalt is de kans groot dat je een PADI duiker wordt.

Sommige puristen hier in Nederland halen hun neus op voor een PADI brevet omdat als je hier wordt opgeleid het vaker uitgebreid is en serieus aangepakt wordt dan in een paar dagen op een vakantiebestemming leren duiken. Maar ik heb mijn 1ste brevet gehaald in Nederland bij een hele enthousiaste club die me minstens net zo goed leerde duiken als het eerste NOB brevet.

Instructor Dive Development (IDD)

De reden voor het oprichten van IDD was de ontevredenheid over de op dat moment bestaande manieren om persluchtopleidingen te verzorgen. IDD wilde een opleidingssysteem, dat niet alleen in de warme tropische wateren gebruikt kon worden of alleen in de koude wateren van Europa, maar een opleidingssysteem dat daadwerkelijk overal in de wereld effectief benut kon worden.

De organisatie is opgericht in 1992 in Europa. Op dit moment is deze organisatie de snelst groeiende. IDD is de eerste scuba organisatie in de wereld die het ISO-9001 certificaat heeft ontvangen.

International Association of Diving Schools (I.A.D.S.)

De oprichters zijn onafhankelijke instructeurs die jarenlang grote kennis en vaardigheden hebben ontwikkeld in de duiksport en die reeds jaren hun sporen verdiend hebben in het duiken in binnen- en buitenland.

Deze organisatie is opgericht in Nederland en de I.A.D.S. is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Federatie (NOF).

Scuba Schools International (SSI)

SSI is in 1970 opgericht en uitgegroeid tot een van de grootste opleidingorganisaties ter wereld. Inmiddels vind je zo’n 1800 dealers verspreid over 90 landen.

Overal ter wereld heeft SSI Regional Centers die de contacten onderhouden met de dealers, in hun regio. SSI dealers zijn profesionele duikwinkels, duikscholen, duikschepen en ook bijvoorbeeld universiteiten. SSI is dan wel heel groot, maar het doel is niet om de grootste te zijn, maar juist de beste! Ze werken samen met dealers die hun klanten topkwaliteit en service bieden.

World Organisation of Scuba Diving (WOSD)

WOSD is in 2005 opgericht om een nieuwe, innovatieve methode van (duik)opleidingen te realiseren. Bij traditionele (duik)opleidingen is de cursist vaak nog verplicht om te leren uit een boek en om verplicht in een leslokaal te gaan zitten om bij een instructeur aan te horen wat ze thuis al meerdere keren gelezen hebben.

De WOSD is de eerste, internationale (duik)organisatie die een volledige samenwerking verband is aangegaan met collega organisaties zodat elke aangesloten organisatie van elke specialist zijn eigen specialisatie kan gebruiken om een professionele opleiding te verzorgen.

International Association for Handicaped Divers (IAHD)

De IAHD is een organisatie met als doel het promoten, ontwikkelen en uitvoeren van sportduik opleiding programma’s voor lichamelijk en/of visueel gehandicapten.

Sinds de oprichting in 1993 heeft de IAHD diverse Kader niveau opleidingen en sportduik opleidingen gegeven op locaties over de gehele wereld. Dus niet helemaal de vereniging voor de niet-gehandicapte duiker, maar het hoort zeker in het rijtje thuis. Ik zag laatst een stuk over mensen die totaal verlamd waren, maar toch de mogelijkheid krijgen om te duiken.

love bubbles

Het klinkt allemaal heel spannend, je hebt een uitgebreide keuze en voor elke organisatie valt vast wat te zeggen. Ik stond laatst met een PADI instructeur te praten en die heeft gewoon voor de organisatie gekozen zodat hij overal ter wereld zonder extra discussie kan duiken. Er zullen misschien nog wat plekjes ter wereld zijn waar ze CMAS niet kennen of de NOB niet als onderdeel van de CMAS zien. Dan heb je een uitdaging om te mogen duiken.

Dive dive dive dive dive dive diveIk heb het duiken geleerd bij Delta Diving, een zeer enthousiaste club waar ik een hoop geleerd heb bij mijn eerste brevet en nu heb ik, dankzij Maartje, een minstens net zo serieuze vereniging gevonden waarvoor ik overgestapt ben naar NOB. Hopelijk binnenkort voor mijn 2e ster bij GetWet. En weet je, ik heb het gros van mijn duiken in het aquarium water van warme landen gedaan, maar eigenlijk is Nederland ook erg mooi. Je zal je nog verbazen hoe veel je ziet in Zeeland.