Waarom een Mac?

Ik kreeg een reply op mijn vorige blog-post over de mac reclame.
Dit resulteerde een beetje in een preek van Floris….. Ik wilde dat hier nog even delen.

Marcel, ik vind je een aardige man, maar deze opmerkingen getuigen van weinig kennis van Mac OS X. Toch zal ik een paar voorbeelden noemen waardoor ik denk dat de Mac juist beter is voor de huis, tuin en keuken mens en niet specifiek voor experts of kenners;

 1. Office pakket voor Mac OS X is maar 79 euro en dit kan gewoon ook omgaan met Microsoft Word documenten. Verder heb je een hoop features die je als consument erg kan waarderen die je in Word niet zal vinden.
 2. Wireless werkt makkelijker en beter dan op Windows machines. Ik geef ook training in Windows en ik kan er niets anders over zeggen dat het gewoon beter geregeld is in de Mac OS X.
 3. Geen virussen, geen spyware. Op je windows machine moet je allemaal applicaties draaien om je pc schoon en veilig te houden en zelfs dan moet je nog herhaaldelijk je pc opnieuw installeren, het liefst 1x per jaar. Met een Mac heb je dit probleem niet.
 4. Het energie-management is in OS X perfect geregeld. Ik zet zelden tot nooit mijn laptop uit. Ik sluit de laptop en hij gaat op stand-by, ik doe hem open en hij is in letterlijk 2 tellen weer wakker. Bij Windows heb ik dit nog nooit zo perfect geregeld gezien.
 5. Er is een heleboel interessante software te vinden voor de Mac. Soms kun je op het artistieke gebied meer voor de Mac vinden dan Windows. Mensen die denken dat er voor de Mac geen software te vinden is hebben de laatste jaren duidelijk niet opgelet.
 6. Bij de Mac heb je Spotlight. Tegenwoordig gooi ik niet allerlei zaken in hun eigen mapjes, want met spotlight is het sneller gevonden dan door allerlei mapjes te browsen. En ga nou niet zeggen dat Windows Desktop search heeft, want spotlight met desktop search vergelijken is als een mooie snelle nieuwe porsche vergelijken met een 20 jaar oude opel kadet Diesel. Het rijdt allebei, maar……
 7. Compatible met hardware; Ik heb een nieuwe telefoon, ik sync hem met mijn address book en calendar zonder tussenkomst van een Nokia Agent applicatie die in het geheugen moet meedraaien, Mac OS X regelt het helemaal zelf. Zo ook met printers, fotocamera’s en nog veel meer.
  Een vriendin van me moet betalen voor een RAW-compatibiliteit die in de Mac OS X gewoon standaard zit.
 8. Bij Mac OS X moet je 1x je username & password geven als je een applicatie wilt installeren. Bij Windows ben ik het na 3x al redelijk beu. Mac OS X snapt dat het 1 handeling is die misschien vereist dat je 3 afzonderlijke pakketjes installeert.
 9. Mac OS X is zowel 32-bit als 64-bit. Geweldig! Je hoeft niet te kiezen en het maakt ook niet uit voor software-bouwers, als ze 64-bit nodig hebben bouwen ze het in, zo niet, doen ze alles op 32-bit.
 10. Time Machine. Dit is een simpel back-up pakket. Je koopt een nieuwe harde schijf, je geeft aan dat je die als back-up medium wilt gebruiken en daarna hoef je nooit meer wat in te stellen. En als je de harde schijf aansluit maakt ie even een back-up voor je. Terug halen is met de wizard nog makkelijker. Wat voor back-up pakket heb je voor Windows?
 11. Allerlei diensten in de Mac OS X zitten er al standaard in, FTP, VNC, HTTP, welke dienst dan ook aanzetten? Het is slechts een vinkje, met windows moet je weer met een installatie-cd aan de slag.
 12. Allerlei talen in de Mac OS X zitten er al standaard in, wil je een NLs OS? een vinkje en je hebt het. Bij Windows?
 13. Windows heeft geen iLife en iWork. Zo lang je hier nog nooit mee gewerkt hebt kan je denk ik niet beseffen wat een geweldige twee pakketten dit zijn.
 14. Widgets, Vista begint er nu ook een beetje mee, maar de jarenlange ervaring merk je pas echt terug bij het gebruiksgemak van de Mac.
 15. Automator. Voor Windows heb je wel eens macro’s die dingen automatiseren voor je. Bij de mac heb je Automator, een programma die in de meeste programma’s via een wizard bepaalde handelingen kan automatiseren. Kind kan de was doen.
 16. Data-detectors. Als iemand je een telefoonnummer mailt herkent Mail dit gelijk en door er op te klikken kan je het in 2 klikken toevoegen aan het adres boek. Zo ook met agenda-punten. Als iemand een datum of zelfs het woord morgenochtend naar je stuurt kan je met 2 klikken een afspraak in je agenda maken met een link naar dat mail-item. Briljant!
 17. Quicklook & preview, dit mis ik echt in Windows. Een simpele druk op de spatiebalk laat je even snel zien wat er in een attachment of bestand zit zonder dat je helemaal programma’s moet laten opstarten. Snel en makkelijk.
 18. Command knop. Simpel. Alles is met een command knop… In Windows is het soms de windows-toets, soms de CRTL-toets, soms de alt toets… onhandig… Bij Mac simpel, makkelijk te onthouden, 1 toets.
 19. Registry of Windows-register. Dit heb je met de Mac niet. Je hoeft geen kenner te zijn om zaken in het register van programma,s te verwijderen. Dit is ook een reden waarom pc’s traag worden, een veel te groot register. Bij de Mac is het simpel. Een programma is een bestand en als je dit bestand weg gooit dan is het programma gedeinstalleerd. Makkelijker kan het echt niet.
 20. Mac OS X is stabieler. Windows is gemaakt om te werken op milioenen verschillende computersystemen, dit is een hele prestatie, maar er moeten ook concessies gedaan worden helaas. Als jouw pc crasht op een feature dat zorgt dat windows ook werkt op een tablet-pc, dan heb jij er op dat moment weinig aan.
 21. Front-row. De Mac heeft gewoon een soort media-center in het OS ingebouwd. 1 druk op de afstandsbediening die je voor een klein bedrag er bij kan kopen en je kan je muziek en films van een mediacenter bekijken. Geweldig.
 22. Er blijven specialistische programma’s zoals 3d studiomax dat je enkel op windows kan draaien helaas, of je duiksoftware, of spellen. Het mooie van een Mac is dat je hem dual-boot kan maken met Windows. Andersom met de Mac lukt je dat niet. En als je niet de moeite wilt nemen te herstarten in Windows kan je hem ook virtueel draaien. Dus het wisselen tussen Mac en Windows is veel eenvoudiger.

Voor een huis, tuin en keuken gebruiker is een Mac juist geweldig. Alles werkt gewoon, snel en makkelijk. Gister hoorde ik een Windows-guru spreken over internet delen via wifi. Hij gaf toe dat het met Windows 7 eindelijk een keer moet gaan lukken, met de Mac lukte het hem al jaren.