Windows 7?

Nog even doorbijten en we hebben Windows 7, de opvolger van Windows Vista. Heleboel blogs of nieuwssites bieden allerlei tips aan hoe je het beste met XP en Windows 7 om kan gaan zodat je Windows Vista kan overslaan in het bedrijfsleven. Maar Windows 7? Waarom heet het toch Windows 7?

Eerst een kleine uitleg…

We begonnen met Windows NT 3.1 in 1993
Kregen hierna een Windows NT 3.5 in 1994
De opvolger was Windows NT 3.51 in  1995
Hierna kwam de populaire versie Windows NT 4.0 in 1996
Pas in 2000 werd deze opgevolgd door Windows NT 5.0, welke beter bekend stond als Windows 2000.

Iedereen dacht dat Windows XP een revolutionaire verbetering was op Windows 2000, maar het versie nummer zegt dat het slechts een versie-update is, het werd geen nieuw nummertje. Het werd Windows NT 5.1 en werd tot leven gewekt in 2001.

Pas weer in 2005 kwam de nieuwe versie; Windows Vista, deze had zoveel verschillen met zijn voorganger en was “revolutionair” nieuwer en kreeg zijn nieuwe nummertje. Windows NT 6.0 had het licht gezien. Helaas kampte deze met een nieuwe interface, dus mensen vonden het moeilijk om hier aan te wennen en de compatibiliteit met allerlei hardware en software liet een hoop te wensen over.

Microsoft zit niet stil en gaat gewoon verder met het ontwikkelen en Windows 7 komt binnenkort uit, maar waarom heet het Windows 7? Proberen ze je het gevoel te geven dat het revolutionair verbeterd is op de Windows NT 6.0, beter bekend als Vista? Dat moet haast wel, want Windows 7 is namelijk niet Windows NT 7.0.

Als je in Windows 7 de versie opvraagt geeft hij braaf terug; Windows NT 6.1. Geen nieuw besturingssysteem, geen nieuw nummertje, gewoon voortborduren op Vista. Of staat ons nu weer een revolutionaire verbetering te wachten net als we met Windows XP hadden? Die had tenslotte ook maar een kleine verhoging in het versienummer. Vooralsnog is het gewoon een update op Vista.

Microsoft zegt ook dat het de 7e versie is van Windows, maar als je het bovenstaande lijstje doorneemt dan kom je er op dat het de 8e versie is. En dan hebben we het enkel over de Windows NT familie, want naast deze familie hebben we ook Windows 3.11, Windows 95, Windows 98 en Windows ME gehad. Als je deze mee telt dan zitten we al op de 13e versie van Windows.

Ik vind het een beetje vreemd allemaal.
We hadden eerst bij de werkstations versie nummers (bijv. NT 4), daarna jaartallen (bijv. 2000), daarna namen (bijv. Vista) en nu gaan we naar een getal wat niet het versienummer weergeeft.
Kan iemand het mij uitleggen?

Aan de server kant van de Windows besturingssystemen is wat meer logica te vinden. In 2000 kregen we Windows 2000 server (NT 5.0), in april 2003 kwam Windows 2003 server (NT 5.2) uit en nu in 2008 hebben we Windows 2008 (NT 6.0) gekregen. Logisch. Helder.

Met dank aan Paul Thurrott die in de Windows Weekly podcast van TWIT er over begon.