SQL of Sequel

toetsenbord

toetsenbord

Wat moet je nou zeggen…. SQL of Sequel. Je hoort het door elkaar gebruikt worden, maar meestal als iemand SQL zegt dan lijkt het dat ze de taal bedoelen en Sequel de Microsoft SQL Server… Ik heb eens gekeken op internet en er is geen duidelijk antwoord op. Je moet het woord maar gebruiken wat je het meest aan staat en niet raar opkijken als iemand anders het raar vindt dat je dat woord gebruikt en niet het andere.

SQL (ongeacht de uitspraak) is in ieder geval een afkorting voor Structured Query Language en kent zijn oorsprong uit de voorganger SEQUEL (Structured English Query Language) waar Dr E.F. Codd bij IBM een concept van maakte in 1970. SEQUEL zelf is weer een afgeleide van het relationele model.

In 1974 werd het concept tot een concrete taal gevormd door Chamberlin, tussen 1976 en 1977 werd de taal aangepast om meerdere tabellen aan te kunnen spreken en gebruik te kunnen maken van meerder gebruikers en werd de taal tot SEQUEL/2 gedoopt. Omdat het merk SEQUEL een intellectueel eigendom was van iemand anders werd de taal officieel SQL genoemd. Bij IBM gingen de heren Chamberlin en Boyce verder met het ontwikkelen van SQL en het concept werd gepubliceerd om de interesse in SQL te laten groeien.

Marvin knows ALLIn 1978 begon IBM SQL te gebruiken in testen voor commerciele doeleinden, maar Relational Software, Inc (nu beter bekend als Oracle) was de eerste die in de zomer van 1979 een Relational Database Management System (RDBMS) uitbracht in combinatie met de taal SQL net een paar weken voordat IBM met zijn System/38 uit kwam.

SQL werd in 1986 een standaard volgens ANSI (American National Standards Institute) en in 1987 volgens ISO (International Organization for Standardization). ANSI bepaalde dat de officieele uitspraak ES~QU~EL werd. Maar de Engelstalige professionals bleven Sequel zeggen.

SQL is tegenwoordig een standaard taal geworden dat elke database begrijpt. Het is ook een eenvoudige taal die je uiteraard zo moeilijk mogelijk kan maken.

Een voorbeeld; Je zit aan tafel met een willekeurig gezin en je zit te lunchen. Om je brood te beleggen heb je ham nodig. Dus je vraagt aan het gezin de ham. In SQL zou dat zijn “SELECT ham FROM gezin“. Als er nou verschillende soorten ham op tafel ligt, dan zou je je vraag (of query) wat specifieker moeten stellen, bijvoorbeeld; “SELECT ham FROM gezin WHERE soort = ardenner“. Nu heb je een SQL statement gebruikt om een record (in dit geval de ham) uit een tabel (het gezin) te halen waar een kolom (soort) gevuld is met ardenner. Zo kan je via SQL data uit een database halen waarin verschillende tabellen in staan.

Een betere beschrijving en uitgebreide uitleg kan je hier vinden. Wat ik erg leuk vond om te lezen was de geschiedenis van de computer sinds een tijd voor Christus (eerste telraam) Deze vind je hier. Als je het leuk lijkt om eens met SQL te spelen kan ik MySQL aanraden (dit spreek je trouwens wel uit als My~ES~QU~EL op verzoek van de ontwikkelaar) Dit is gratis en daarom kan je op internet een hoop hulp vinden.

Ik zei trouwens altijd SQL, tegenwoordig zeg ik altijd “Sequel” en als ik het over de Microsoft SQL server heb, dan zeg ik altijd “Sequel server”