phpBB forum installeren

Ik heb al eerder geschreven over mijn verhuizing van Windows naar Ubuntu en daar heb ik ook gestoeid met meerder sites op één Ubuntu installatie te draaien. Uiteindelijk is dat gelukt en heb ik WordPress verhuisd naar de nieuwe servers. Nu is het tijd om phpBB, de forum software te installeren.

Dankzij het bus-forum en diens geschiedenis met phpBB ben ik ook fan geworden van phpBB. Momenteel, op het moment van schrijven, is phpBB 3.1.3 de laatste versie en die zal ik hieronder dan ook gebruiken om te installeren.

1. Download het laatste installatie pakket van phpBB. Het is afhankelijk van de taal waar je hem download. Heb je veel Nederlanders die er gebruik van maken, download het dan van phpBB.nl. Mocht je een internationale versie zoeken, check dan phpBB.com.

2. Zet het op een plek op de server. Persoonlijk zet ik hem liever niet in een ./phpBB mapje, gewoon omdat ik het een lelijk deel van de URL vind. Ik zet het liever in ./forum.

3. Verander wat rechten op de zojuist ge-uploade bestanden, namelijk:

./config.php ‘666’ of ‘-rw-rw-rw-‘
./store ‘777’ or ‘-rwxrwxrwx’
./cache ‘777’ or ‘-rwxrwxrwx’
./files ‘777’ or ‘-rwxrwxrwx’
./images/avatars/upload/ ‘777’ or ‘-rwxrwxrwx’

4. Ga via de browser naar de installatie van de forum-software.
[URL] + /install/index.php, klik op de tab install. En dan…
a. volgende stap / next step
b. check of je aan alle eisen voldoet, bij database moet je 1 db software ‘Available’ hebben. Pas zo nodig je installatie aan. Daarna installatie starten.
c. vul je database gegevens in. Ik opende de config-file van WordPress en copy & paste dat gewoon daar uit. Op naar de volgende stap. Als alles goed gaat, weer verder.
d. kies de taal die je verwacht van je forum. Verzin een originele naam als administrator. Deze ga je nooit gebruiken. Deze gebruik je enkel in noodgevallen. Persoonlijk doe ik altijd een willekeurige naam van een vriend + willekeurig 4-cijferig nummer.
Verzin een onmogelijk wachtwoord (je gaat het toch niet gebruiken) en een geldig e-mail adres.
Ga naar de volgende stap en na een succesvolle check weer verder.
e. check of de instellingen die er staan je bevallen, snap je het niet, verander dan niets en volgende stap!
f. er is een standaard vulling in database gezet, volgende

5. hernoem de ./install folder in de phpBB folder om te voorkomen dat phpBB hem nog ziet. En log dan in op het forum: ./adm/index.php?i=send_statistics&mode=send_statistics

6. als je succesvol in kan loggen is de installatie geslaagd. Gooi de zojuist hernoemde install folder nu helemaal weg.

7. zet de rechten van ./config.php terug naar 644.

8. denk goed na over de inrichting van de fora en wanneer men welke informatie mag zien. Wat mogen niet ingelogde mensen wel/niet zien, waar mogen wel ingelogde mensen op reageren etc. etc. etc.

bus-forum overzicht