de Moren

de Moren/Morianen

Mijn broer neemt de Moriaan over en post nu van alles op Facebook. Hij is bijvoorbeeld naarstig op zoek naar personeel. Dus check: Frank van Enter & de Moriaan. Ergens zag ik een opmerking dat dat ècht niet kan, de naam van het restaurant: De Moriaan. Helaas reageert ze verder niet, want ik ben best nieuwsgierig naar de reden.

Kan het niet omdat ze een andere kleur huid hebben? Want ik heb een tijdje geleden gegeten in de Fransman in Alkmaar en daar hoor ik niemand over. Laatste hoorde ik reclame van Gasterij de Brabander, als we gaan eten overwegen we de Italiaan. Overal gebruiken wij zulke namen, waarom word ik dan in een racistische rol geduwd door “ongelijkheid”-zoekers als de Moriaan genoemd wordt?

Namen veranderen in de loop der jaren. Schiphol heeft zijn naam van het oude Scheepshol omdat daar veel schepen vergingen. Zo is de Moriaan niet naar een Moriaan vernoemd. De vroegere naam rond 1600 was  “Waert Moeriaenshooft Uithangt”. Voor veel mensen is dat te lang dus werd het al snel de Moriaan. Er zit dus geen enkel racisme hier in de naam. Er hing werkelijk een Moriaanshoofd, een ludieke actie van de eigenaar. Die verkocht er namelijk geneesmiddelen en gebruikelijk was dat je dan een hoofd, zogenaamde gaper, aan je etablissement hangt. Dit kon van elk ras zijn en de toenmalige eigenaar van de Moriaan gebruikte de beeltenis van een Moriaan. Als het een harlekijnshoofd was geweest, dan had de Moriaan waarschijnlijk de Harlekijn geheten.

Hier wat verschillende gapers. Vroeger het teken dat er medicatie gekocht kon worden, want de meeste mensen konden niet lezen.

Het is toch apart dat je door racisme zoekende mensen steeds in een verdedigend hoekje wordt geplaatst. Nog nooit heb ik een moriaan als beledigend gezien of gehoord. Vroeger werd een zwarte kat wel een Moor genoemd. Begrijpelijk, want ze zijn allebei donker, maar het is misschien niet meer correct om Moor of iets dergelijks als een synoniem voor zwart/donker te gebruiken. Het is daarom denk ik ook geen gebruikelijke taal meer.

De Moren of Morianen bestaan niet meer helaas. Het komt van het Mauritanië wat vroeger in Noord-Afrika lag en later werden allerlei volkeren in Noord-Afrika Moren genoemd. In Spanje werden de Moren vaak gevreesd omdat het goede strijders waren. Moren waren geen zielige mensen waar je voor op moet komen omdat ze anders gediscrimineerd voelden. Als er iets niet beviel hakten ze gewoon je kop er af. Waarom moeten wij als land toch altijd zo vallen over hokjes en namen?

Die persoon vindt de naam Moriaan niet kunnen omdat het haar aan benoeming voor een neger doet denken. Maar de Fransman, de Italiaan, de Turk, de Griek en de Brabander mogen wel. Waarom? Omdat zij blank(er) zijn? Wie is hier dan aan het discrimineren?