, , ,

Lowlands, vies festival

Alhoewel ik weer erg gelukkig was met Lowlands dit jaar, toch even een negatief stukje…
Wat is het een ontzettende bende op Lowlands. En dan doel ik niet direct op de campings, want ergens vind ik dat wel wat hebben. Velen maken er een bende en liggen dan op nog halfvolle luchtbedden gecrasht, te brak om het matras in de schaduw te leggen. Zelf ruimen wij het kamp 1 of soms 2x per dag even op.

Maar ik doel nu op het festival terrein. Wat was het een bende van bakjes, flesjes en vooral veel plastic glazen! Vroeger was er statiegeld op bekers, voor 11 bekers kreeg je een muntje wat €2,60 waard is. Er zijn verhalen dat mensen naar huis gingen €3.000 euro rijker. Met de kosten van de toegang moet je dan ongeveer 13.475 bekers rapen en inleveren.

Dit systeem werd afgeschaft omdat dit soort professionele beker rapers steeds meer overlast gaven voor de festivalbezoekers. Mensen die tijdens een concert met hoofdlampen op door de tent wurmen terwijl jij staat te hossen op Major Lazor of Franz Ferdinand was inderdaad niet fijn.

Vorig jaar was het eerste jaar zonder het statiegeld en de organisatie had zich er goed op voorbereid en zette extra schoonmakers in. Ik denk dat het dit jaar daarom nog lastiger was om het opgeruimd te houden. Mensen lieten waar ze stonden de beker vallen of het bakje met de laatste resten van hun eten, zelfs als de prullenbak enkele stappen van ze af was. Het wordt toch wel voor ze opgeruimd.

In de tent

Het resultaat: je moet nu bij de Alpha als je in het gras wilt chillen eerst je plek vuilnisvrij maken en dat is best lastig als er bij Ben Howard maar nét genoeg zitruimte is voor iedereen. Ik zie gedemotiveerde schoonmakers vuilnis oprapen terwijl er nog geen meter verder iemand zijn beker uit zijn handen laat vallen. Als een groep opstaat na een smaakvol diner blijft er een puinhoop op de tafel achter terwijl de organisatie aan elke tafel een vuilniszak vast heeft gemaakt. Bizar.

Afval Lowlands 2009

Afval Lowlands 2009

Ik snap dat als je in een tent staat dat er geen ruimte is om naar de vuilnisbak te lopen. Daar lieten wij ook onze bekers vallen als ze leeg waren. De tenten werden na een optreden snel en effectief opgeruimd. Maar buiten op het festival terrein kan men toch wel even die 3, 4 of soms 10m verder lopen om je beker in een afvalbak te gooien? Wij hebben dit consequent gedaan en dat ging prima. De organisatie heeft zijn best gedaan om overal afvalbakken te plaatsen die regelmatig geleegd werden, dat moet ook wel, want uit cijfers van 2009 zag ik dat er 150 ton afval wordt geproduceerd in drie dagen Lowlands.