,

De onbekende kunstenaar

Amsterdam is echt een stad geweest waar ik me thuis voelde en zo kende ik er ook aardig de weg. Ik had er zelfs een rondleiding geschreven toen ik met twee Belgen op stap ging en Amsterdam liet zien. Wat me natuurlijk ook opgevallen was waren de beelden van de man die Tram tien wilt halen, het boomzagertje en de violist. Laatst ging ik op zoek naar wat meer info hier over en blijkt dat er nog drie beelden ontbraken, in totaal zijn zes beelden geplaatst door een onbekende kunstenaar her en der in Amsterdam. Hieronder een lijstje.

Het boomzagertjeHet boomzagertje – 1989

Dit was één van de eerste beeldjes die me opvielen. Het is een mannetje die bezig is de tak waar hij deels op staat door te zagen.

Hij staat er al sinds 1989 en je kan hem vinden vlakbij het Leidseplein in een boom bij de Leidsekade.


De violistDe violist – 1991

Deze violist zou in overleg met de gemeente geplaatst zijn. De gemeente weet wie de onbekende kunstenaar is en vroeg om de plaatsing van dit beeld.

Je vindt het beeld in de Stopera bij de ingang aan de kant van de blauwe brug.


De harmonica spelerDe harmonicaspeler – 1994

Deze is op een particuliere woning geplaatst. Waar de meeste beelden brons kleurig zijn is deze geheel wit. Als je er langs loopt en niet omhoog kijkt zou je hem zomaar kunnen missen. Vergeef de wat korrelige foto, het was al wat later in de avond. Hier vind je een scherpere versie.


De blauwe vioolspelerMan met vioolkist – 1982

Deze man lijkt te haasten voor tram 10. In alle haast houdt hij zijn hoed vast deze niet te verliezen en soms leggen mensen nog wel eens een banaan voor zijn voeten voor de grap. Hij is samengesteld uit kledingstukken en heeft daarom ook geen hoofd. Het beeld wordt ook wel “Man probeert lijn 10 te halen” of “De blauwe vioolspeler genoemd”.

Eens bij een opknapbeurt van de straat was het beeld verdwenen, gestolen vreesde men, maar enige tijd later werd het beeld weer blauw geverfd teruggeplaatst.


De gestreelde borstDe gestreelde borst – 1993

Een wat pikanter beeldje, althans dat vonden de bewoners waarschijnlijk want het beeldje werd op verzoek verwijderd. Later bleek het wellicht door geluidsoverlast te komen en de gemeente heeft in overleg met de gemeente het beeldje weer terug geplaatst met wat geluidswerende maatregelen.

Daar is het nu midden in de wallen bij de Oude kerk ook te vinden.
Mooi koper kleurig, waarschijnlijk gepoetst door vele schoenen en handen.


3 heertjes in overleg3 heertjes in overleg – 1995

Dit is het laatste beeld geplaatst door de onbekende kunstenaar of kunstenaars. De bedoeling van het beeld laat zich raden, maar sommigen bedenken dat het de samenzweerders zijn die de beeldjes hebben geplaatst. Heimelijk in gesprek. Het is een mooie gedachte. Ik sprak een bewoner en die zei dat er gelukkig weinig vandalisme is bij deze beeldjes, hij zegt ook met de buurt een beetje op hun beeldjes te passen.


Leuk detail is dat er zelfs een GeoCache route is gebouwd langs de beeldjes, je kan hem hier vinden: Dopamulti, the unknown artist

Als je de beeldjes wilt vinden, ik heb een kaart gemaakt waarop ze te vinden zijn: