Verkeersirritaties: Verlichting

MistSoms is het wel eens irritant in het verkeer als mensen de verlichting niet gebruiken waar het voor bedoeld is. neem nou bijvoorbeeld het mist achterlicht. Als mensen mist zien dan drukken ze meteen het mist achterlicht aan. Mist -> Mistachterlicht, klinkt logisch. Maar wat ze niet weten is dat als mensen achter ze rijden het best irritant is om de hele tijd in die rode straal te kijken. Nog vervelender zijn mens met twee mistachterlichten, als je die in je ooghoeken ziet dat schrik je je rot. Het lijkt net alsof de auto voor je in de ankers gaat omdat het net remlichten lijken. Heb je twee mistlampen? Haal dan uit eentje het bolletje.

Wanneer mag/moet je eigenlijk je mistlicht voeren? De officiële regels zijn als volgt:

Mistachterlicht mag alleen gebruikt worden als door dichte mist of zware sneeuwval het zicht minder is dan 50 meter. Bij regen mag mistachterlicht niet gebruikt worden, ook niet bij hevige regenbuien, aangezien reflectie het felle rode licht dan dusdanig versterkt dat de achterligger verblind wordt. Ook als men bij mist of zware sneeuwval in een stilstaande of zeer langzaam rijdende file terechtkomt moet het mistachterlicht uitgeschakeld worden wegens verblinding van achteropkomend verkeer.

Vandaag was het dus totaal onnodig om je mistlichten aan te zetten. Het zicht was afwisselend tussen de 100 en 200 meter. Er zijn nu ook mensen die dagen met het mistlicht aan blijven rijden omdat ze hem vergeten uit te zetten.

In België is het nog iets anders met de regels. Daar is het heel gewoon om bij hevige regenval het mistlicht ook aan te zetten.

zichtTeveel verlichting is op zich nog geen ramp. Sinds ik elke dag 200km op de snelweg doorbreng valt me op dat er een groot aantal mensen de verlichting niet aan doen. Vandaag zag ik ongeveer vijf auto’s die in de mist gewoon niet de verlichting aan hadden. Natuurlijk wil het toeval dat dit witte en grijze auto’s zijn en die vallen bijna helemaal weg tegen de mist.

Laatst keek ik in de spiegel toen ik tegen 19:00 in de regen richting Alkmaar reed. Ik zag niets… En toen twijfelde ik en keek weer en zag een donkere vlek. Een antraciet-kleur auto had zijn lichten niet aan en was me niet direct opgevallen. Idioot!