Als motorrijder, vooral als je op de motor komt, merken mensen vaak op hoe gaaf ze het vinden dat je motor rijdt. Vanzelfsprekend suggereer ik dat ze ook kunnen gaan motor rijden. Gewoon beginnen met lessen en eindigen met het motorrijbewijs. Het is namelijk geen “rocket-science”, dat papiertje halen.

Om mezelf eens als voorbeeld te nemen… Mijn autorijbewijs had ik na 2 rijscholen, 60+ lessen en 3 examens, terwijl ik met mijn motorrijbewijs slechts 1 rijschool heb versleten. Met iets meer dan 20 lessen en 1 examen heb gedaan mocht ik zelf motorrijden. Overigens is het behouden van je rijbewijs ook een uitdaging, maar ik dwaal af. Na deze suggestie zijn er altijd mensen die zeggen:

Nee, ik ga niet motorrijden, want ik ken mezelf…..

Meestal zijn het mannen en de zin wordt nooit helemaal afgemaakt. Dan lijkt het net of ze op de motor een wilde tijger worden die niet losgelaten moet worden. Ze denken de “James Dean” van nu te worden die met 200+ km/u de Nederlandse wegen onveilig maken niet bang om hun eigen leven en die van anderen in de waagschaal te gooien.

Meestal zucht ik dan en soms laat ik een beetje mijn hoofd een beetje voorover hangen. Een slim antwoord heb ik nog niet bedacht en misschien is dat de reden dat ik het nu opschrijf. Een reactie zou kunnen zijn…:

Laat me raden… Je gaat geen motorrijden omdat je bang bent dat je zo hard gaat rijden en jezelf dood rijdt? Heb je wel eens aan de rand van een snelweg gestaan waar auto’s net niet bumper aan bumper 130 km/u langs racen. Zou je daar oversteken? Ik niet, na wat logisch nadenken vermoed ik dat vrijwel niemand daar oversteekt.

Een motor-rijschool leert je het verkeer beter inschatten, je leert je motor goed kennen en je eigen grenzen ontdekken. Daarna ga je zelf motorrijden en (geloof me) al ben je nog zo stoere James Dean-wannabe, de eerste kilometers zal je rustig rijden. Er zijn uitzonderingen zoals een vriend van me, die bij wijze van spreken met een wheelie bij het CBR weg reed. Hij had daarvoor wel jarenlang geoefend met allerlei schakelbrommers die soms motoren inhaalden. De meesten die hun rijbewijs halen zijn een stuk minder stoer op twee wielen dan dat ze nonchalant achter het stuur op vier wielen zijn.

Overigens ken ik mezelf ook. Ik ben veiliger (voor mezelf en anderen) op de motor dan in de auto. Op de motor let ik namelijk op het verkeer. In de auto ga ik me nogal snel vervelen en mijn aandacht op andere dingen (iPhone?) ga vestigen.

Het is een feit dat met motorrijders minder ongelukken gebeuren dan met het koekblik. Helaas is de kans wel groter op persoonlijk letsel als er iets gebeurt. En vaak als er iets gebeurt dan komt het door omstandigheden en (meestal) niet omdat de motorrijder als een maniak reed.

Laatst zei iemand tegen mij: Ik ga nooit motorrijden omdat ik het eng vind en eigenlijk wil ik ook nooit achterop. Dat was een stoere uitspraak en daar heb ik respect voor.

De volgende keer als iemand pocht: “Ik ken mezelf…” Dan zal ik die uitspraak vervangen voor: “Nee, dat durf ik niet”,  glimlachen en ze in die waan laten. Je weet pas hoe iets is als je het hebt uitgeprobeerd. Dan pas ken je jezelf en als je dan stopt omdat “je jezelf kent” ben je een echte vent.

Mijn eerste motor