Website “screendump”

overzicht thumbnailsSoms wil je wel eens een digitale afdruk van een website maken. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je het naar iemand wilt mailen zonder dat diegene weer naar een aparte website moet.

Het kan ook dat er iets tijdelijk op een website staat en wil je het graag bewaren, of misschien heb je een “thumbnail” nodig van een website zodat je deze kan gebruiken op je eigen website.

Hiervoor heb ik nu een programma gevonden dat eenvoudig websites porteert naar JPG, PNG of zelfs PDF. Dan heb je niet meer het ouderwetse idee van A4-tjes wat je krijgt als je print naar PDF, maar een complete pagina waar alles op staat zoals je gewend bent van een website.

De tool heet Paparazzi en je kunt het hier downloaden. Het is een gratis programma, maar vanzelfsprekend mag je altijd wat doneren als je dit je veel werk uit handen neemt.

Het download als een disk image, open deze, probeer de app eens uit vanuit de gekoppelde disk en als het goed werkt kan je de app verslepen naar de applicatie folder.

Als hij geopend is dan kan je de URL invullen en gaat de applicatie de website voor je ophalen. Als hij klaar is krijg je een voorbeeld. Je kan eventueel nog de oppervlakte aangeven die hij moet ophalen. Feitelijk is dit alleen de breedte van de pagina omdat de lengte bepaald wordt door de lengte van de site.
Hierna kan je het opslaan in je gewenste formaat en het gebruiken.