Ik heb al tijden, al bijna een jaar deze post in mijn concepten staan. Maar…. het komt maar niet af. Dus ik post hem maar gewoon, dan ben ik er vanaf.

Duiken! Als ik aan zeeland denk, dan denk ik; Duiken!
Vooruit, weer even een kort verhaaltje waarom je wel leuk kan duiken in Nederland.


Zie een grotere kaart

En dat is niet voor niets. Mensen twijfelen nog wel eens of je leuke dingen kan zien onder water in Nederland. Het is er koud, donker en er zal vast niet meer leven zitten dan een Tenerife, Egypte, Great Barrier Reef of rond Indonesie. Toch?

Fout! Het barst in Nederland van het onderwaterleven! Je moet er enkel wel een goed oog voor hebben want inderdaad is het zicht een stuk minder dan in de warm water landen en zijn de beestjes niet zo fel gekleurd of zo groot als de tropische broertjes. Maar het zit er wel degelijk! Lees verder voor meer info.

Een voorbeeld van een mooie vis welke je straks weer kan bekijken in de Nederlandse zoute wateren is de Snotolf. Dit is een vis die meestal wat dieper leeft, maar in de paaitijd naar zeer ondiep water kan trekken en dan kunnen wij het groteske bolle beestje uitgebreid bekijken terwijl hij op de eieren past en er af en toe wat vers water overheen wappert. Deze onderstaande foto is genomen door Guido.

Snotolf

Maar vergeet ook de zeer algemene kreeft niet die je regelmatig over de bodem ziet wandelen als de zon al onder is gegaan. Normaal zie je hem enkel op je bord of in het aquarium, maar hier kan je hem gewoon in zijn natuurlijke habitat bewonderen! Soms zie je er eentje met slechts 1 schaar rondlopen, deze heeft waarschijnlijk met iets groters ruzie gehad en heeft een offer moeten doen. Maar hij is niet ongerust, want de scharen groeien uiteindelijk weer aan.

Soms zie je als je goed kijkt ook een bolletje wier lopen, net alsof een plukje wier ineens pootjes heeft gekregen. Dit is waarschijnlijk een hooiwagenkrab die allerlei stukjes wier op zijn lichaam heeft geplakt om maar niet op te vallen. Het zijn net spinnen die over de bodem scharrelen en je moet even goed kijken om de drukte goed te waarnemen 🙂

En dat is maar een kleine selectie….
Nu in de winter kunnen we weer een heleboel naaktslakjes zien zoals de onderstaande volkslak

Hier een hele mooie foto van wat anemonen.

En dat is maar een kleine selectie….
Nu in de winter kunnen we weer een heleboel naaktslakjes zien zoals de onderstaande volkslak

Zo, nu is deze post eindelijk eens uit het concepten bakje. Nog niet helemaal zoals ik het wil, maar wel wat mooie plaatjes. Voor wat andere mooie plaatjes kan je ook eens hier kijken, daar is een parade van bijzondere plaatjes die ik in 2008 heb kunnen bekijken.

De laatste drie foto’s hebben Linda & ik gemaakt, vooral bij de eerste twee was ik statief 🙂