Werk, geluk en plezier

Iedereen kent wel eens stress in zijn werk en als je er niet goed mee om kan gaan (vanwege werkdruk, slechte planning of heleboel factoren) dan kan het een behoorlijke invloed op je persoonlijke leven gaan hebben. Zelf heb ik terug kijkend op het afgelopen jaar weinig stress gehad, maar ging ik eerder dood van de verveling en dit had behoorlijke invloed op mijn persoonlijke leven, vooral omdat ik door omstandigheden vatbaar was voor negatieve gevoelens.

De herkenning ontstond toen ik van Linda een artikel uit het FD over een nieuw verschijnsel kreeg; de bore-out. Ze zag dit en het deed haar direct aan mij denken. Symptomen die in het artikel stonden kwamen mij ook bekend voor; Geagiteerd, moe en depressief. En deze gevoelens laat je niet achter je als je je bureau na 8 uur weer achter je laat om naar huis te gaan.

Thuis zetten deze ontevreden gevoelens zich voort en besteedde ik veel tijd aan het kijken van series, te lusteloos om iets positiefs te doen en zo raak je in een negatieve spiraal. Waarom precies kan ik niet uitleggen, maar als ik mij niet happy voel ga ik meer in mijzelf gekeerd zitten, dus contacten met mensen vervagen en ik duw iedereen weg. Raar is dat als je eenmaal in een spiraal zit dat je dat zelf niet herkent. Op een gegeven moment leefde ik nog voor de weekenden waar ik een leuke bijbaan had bij Get Wet en soms leuke dingen deed met Linda of vrienden. Ernstig!

Maar het is niet alleen maar duistere ellende hoor in mijn leven. Ik ben nu van werkgever geswitcht en met goed overleg met mijn nieuwe “baas” probeer ik meer uitdaging in mijn werk te vinden. Zo voorkom ik ook een soortgelijke situatie weer te creëren als voorheen. Ik ben er veel meer op bedacht dat ik geen “bore-out” meer zal hebben en laat mijn leven niet meer zo erg beïnvloeden door mijn werk.

Tijdig signaleren en er iets aan doen is het devies en wat ook heel erg helpt het delen met mensen om je heen om de lading wat te verdelen. Het is soms verleidelijk om weer terug te zakken in de lamlendigheid als iets tegen zit, dus als je eenmaal een bore-out hebt gehad is het lastig om er weer helemaal uit te komen. Op het moment dat ik weer als een zombie een heleboel serie-afleveringen achter elkaar aan het kijken ben dan moet ik bedacht zijn op die eerste signalen van een afglijden naar saaie en depressieve tijden en ingrijpen. Ik kom er ook steeds meer achter dat met mensen praten een oplossing is voor een heleboel dingen die zo ontzettend moeilijk zijn. Had ik eerder moeten weten!

meer info over een bore-out?

Signalen van een bore-out zijn in het algemeen;

  • Doe je veel (lees: heel veel) privé dingen op het werk?
  • Voel je regelmatig dat er weinig uitdagingen in je werk zit of verveel je je zelfs?
  • Doe je vaak alsof je druk bezig bent?
  • Ben je moe als je thuis komt terwijl je eigenlijk weinig stress had op het werk?
  • Ben je ongelukkig op het werk?
  • Vind je dat je nutteloos werk doet?
  • Zou je je werk beter, optimaler kunnen uitvoeren? Maar doe je dit bewust niet.
  • Vind je je werk niet boeiend of interessant?

Natuurlijk gebeurt het soms wel eens dat een van de bovenstaande verschijnselen optreden. Dat hoort bij het leven, maar als deze symptomen dagelijks optreden en elkaar afwisselen zou ik eens achter mijn oor gaan krabben en kijken hoe je hier wat aan kan doen.

Ik las eens van een man die elke ochtend in de spiegel kijkt en even stilstaat bij de dag die gaat beginnen. Als hij zichzelf in de ogen kijkt en geen zin heeft in die dag, dan verandert hij dat. Ongeacht of dit rigoureuze gevolgen heeft voor zijn leven, werk, hobby, vrienden, alles. Een nobel streven, want het leven is te kort om je ook maar één dag te vervelen. Dit betekent natuurlijk niet dat je meteen je baan, vriend/vriendin, hobbies moet opzeggen, maar wees creatief.