Remote Desktop naar console

Dit is wat meer bedoeld voor IT-geeks en systeembeheerders, dus als je dat niet bent dan kan het zijn dat je het volgende stuk niet zo goed begrijpt.

Je kunt vanaf Windows 2003 (en eigenlijk ook al vanaf Windows 2000) via de Remote Desktop Client verbinding maken met een server zodat je in kan loggen op de server om werkzaamheden te verrichten. Dat is best handig, want soms heb je gewoon de desktop van de server nodig om zaken uit te voeren.

Meestal is een verbinding met de server via Remote Desktop afdoende, maar heel soms is het prettiger om op het console, dus als het ware alsof je het beeldscherm en toetsenbord bedient, verbinding te maken. Voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld dat de hostname die in de variabelen wordt opgeslagen ook werkelijk de servernaam is en niet de client waarvan je connect.

Vroeger deed je dit met MSTSC /console, dus met de /console switch. Sinds een korte poos merkte ik echter dat dit niet meer werkte. Gelukkig las ik een column van iemand die hier een vraag over beantwoordde. Tegenwoordig is het namelijk de bedoeling om dit met een /admin switch uit te voeren. Ik heb het even getest op mijn Windows XP SP3 machine en inderdaad, nu werkt het weer zoals ik vroeger altijd gewend was.