Nieuw Europees nummerbord

Export kentekenplaatHet nieuwe Europese nummerbord zal een witte zijn met zwarte letters vermoed ik zo. Wel een beetje saai, want elke vorm van kleur is eruit gehaald, maar het past wel in de eenheid van Europa. Amerika kent immers ook over het hele continent hetzelfde soort nummerbord hoewel per staat het design iets verschilt. Er is ook een ander voordeel; Auto’s monitoren door de staat, maar misschien ook door bedrijven, lees verder onderaan deze Blog.

De Duitsers hebben naar mijn weten altijd al een wit nummerbord met zwarte letters gehad. Als je een beetje om je heen kijkt naar buitenlandse auto’s valt het je al snel op dat de chauvinistische Fransen hun karakteristieke zwarte nummerborden met witte letters en gele met zwarte letters op de nieuwe auto’s ingeruild voor de Duitse variant. Polen, Italië, Slowakijke, Bulgarije, Hongarije, Turkije, RoemeniëCroatië, Griekenland, Oostenrijk, Litouwen, NoorwegenFinland, Zweden, Andorra, Ierland en Spanje hebben ook al het witte bord met de zwarte letters als nationaal nummerbord. Engeland voert al half een wit nummerbord en België, Denenmarken en Zwitserland zijn ook al gewend aan een witte plaat, maar met een andere kleur tekst. Het lijkt me dus een logisch gevolg dat als het ooit tot een een-woording van Europa op het gebied van nummerborden komt dat we een wit met zwarte gaan voeren.

Misschien wordt het dan ook wat makkelijker voor een Nederlander om in een buitenlandse auto in Nederland te rijden. Momenteel is dit namelijk streng verboden om te voorkomen dat men een goedkope auto in Duitsland koopt op naam van een Duitse vriend of familie en mooi in de nieuwe, snelle auto in Nederland anderen de ogen uitsteekt omdat zij wel BPM moesten betalen.

We zijn trouwens niet het enige land waar de aanhanger een ander nummerbord moet voeren op de aanhanger dan op de auto. In Duitsland, Belgie en Spanje hebben aanhangers ook al een eigen nummerbord. Bij de Duitsers is het een witte plaat met groen. In België is het nog wel dezelfde kleur, maar de aanhangers beginnen allemaal met een Q.

Big Brother!

cameraEen algemeen nummerbord heeft zo zijn voordelen… In Engeland registreren ze al auto’s die over de snelweg rijden, dan kan je dat op Europees niveau aanpakken. In Nederland worden kentekens uitgelezen bij een verkeerstelling op de snelweg om zo gerichte enquete te ontvangen. Zie hier het artikel dat hierover schrijft op flitsservice. Herbert Blankensteijn, een columnist bij onder andere BNR, heeft een column bij planet geschreven over een bedrijf dat een dienst zou kunnen leveren waar je ten alle tijden kan opvragen waar een auto was. Een eng idee! Lees het hier. “Helaas is de link niet meer actief. Ik heb geen screendump gemaakt“.

zwart-witNiet een hele spannende blog als ik het zo zie, maar wel even leuk om mijn gedachten te delen, waar dit medium natuurlijk erg voor geschikt is. Ik heb in het verleden ook een blog geschreven over de geschiedenis van het Nederlandse kenteken en een benoeming van de verschillende lettercombinaties. En als je gegevens over een auto wilt vinden kan je altijd bij de RDW kijken en daar het kenteken invullen. Erg handig als je een tweedehands auto wilt kopen.