Trump is de Amerikaanse president. Het is wel duidelijk en nog steeds raken we in Europa er niet over uitgesproken. Alles wat hij doet kijkt men hier in afgrijzen naar. Het inreisverbod wordt ingesteld door Trump en weer ‘over-ruled’ door een rechter. Trump reageert zoals de meeste mensen die een rechtszaak verliezen; Boos. En als een dolle stier, roept hij het één en ander op Twitter.

The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!
tweet Donald Trump.

Slechte verliezer en we wisten al van Trump dat hij een emo-tweeter was. Maar wat kopt het Noord-Hollands dagblad in de krant?
Trump valt rechterlijke macht aan.

Nou dat is overdreven. Je kunt hier de tweets nalezen. Hij is een slechte verliezer en gaat uiteraard in beroep, iets wat veel mensen hier in Nederland ook doen. Dus in hoeverre valt Trump echt de macht aan? Hij doet het allemaal met vizier open en erg publiekelijk. Daarnaast hebben ze in Amerika een systeem dat dictatorschap voorkomt.

Our government has three branches. This keeps any one part from having too much power. Sometimes people think a President is very powerful. But people must realize that Congress always keeps a watchful eye on a President’s decisions. The President has special ways to check Congress and Congress has special ways to check the President.
aldus; Trumanlibrary.org

In hoeverre ben je als krant nog geloofwaardig als je een aantal boze tweets omzet naar een aanval naar de rechterlijke macht. Het is een man die iets zegt over een rechter. Het is een democratisch gekozen president die gecontroleerd wordt door de rechterlijke macht, hier tegen in beroep gaat en over moppert. Volgens mij gaat het allemaal prima zo. Iets te publiekelijk voor mij, laat ze het in Amerika uitvechten.

In hoeverre mag je nog wat zeggen eigenlijk? Trump roept wat over rechters en het is voorpagina nieuws in Nederland. Er zijn ook landen waar een president niet op de bühne staat rare dingen te roepen. Die gaan wat geheimzinniger aan het werk. Een land dat niet zo gek ver van ons af ligt en velen gaan er regelmatig op vakantie. Daar worden heel veel rechters, journalisten, advocaten en leraren uit hun functie gezet. Dit zou zijn omdat ze bij een terroristische groep aangesloten zouden zijn. Dáár wordt de rechterlijke macht aangevallen en dáár zouden we over moeten bericht en ons echt zorgen om moeten maken.

De invloed van Turkije reikt tot in ons land. Er zijn ondernemers in Nederland aangevallen omdat ze ook die terroristische groep zouden aanhangen. Het bewijs is vaak een gebrek aan juichen naar de huidige president. Waarom staat dat niet wat vaker op de voorpagina? Het nieuws van de ontslagen in Turkije is weer voorbij. Dus het is niet zinvol om als krant er over te berichten. Men zou het niet willen lezen. Trump is hot, dus laten we daar over schrijven. De kranten bepalen het nieuws ipv objectief de feiten verslaan.

Over de kranten gesproken. Ik schrok echt dat het onderstaande op de voorpagina van moderne media zag. Trump in het vizier met de vraag; “Why not.” Ik heb er wel een antwoord op; “Omdat we niet in een fascistische wereld leven waar we mensen waar we het niet mee eens zijn laten verdwijnen.” Nogmaals Trump is democratisch gekozen en Amerika moet waarschijnlijk op de blaren zitten. Als Trump zich erg misdraagt en zich niet aan de regels houdt dat zou er een “impeachment” uitgevoerd kunnen worden. De president kan worden afgezet. Zo werkt democratie.

Ik blijf het persiflage Jonathan Pie briljant vinden;