Prepper

Prepper

Misschien ken je het wel van TV waar mensen zich voorbereiden op de aankomende apocalyps. Mensen verzamelen water, eten, brandstof en zelfs een hutje op de hei om te overleven als de infrastructuur die we kennen instort. Is het paranoia? Of is het verstandig. Ik weet het niet.

Preppers.nl hebben een website opgericht naar voorbeeld van de Amerikaanse pagina: Ready.gov/september. Op de site Preptember.nl wordt elke dag een tip gegeven hoe je je kan voorbereiden op een stroomuitval of als de watervoorziening stopt.

Het is geen gekke gedachte, in maart 2015 hadden we een grote stroom uitval (rtvnh.nl: Stroomstoring was grootste ooit in NL) en heel wat mensen klaagden steen en been. Zakelijk gezien snap ik dat wel. Ziekenhuizen kunnen geen mensen redden zonder stroom, bedrijven kunnen niet functioneren zonder computers en dierenartspraktijken kunnen niet opereren. Maar privé? Kunnen we echt niet even zonder stroom? En zo nee, waarom doen mensen er niets mee? Het kan toch niet zo zijn dat we zo afhankelijk zijn van een organisatie als de regering of energie maatschappij dat ons levensgeluk er vanaf hangt?

Stroom

Zoiets simpels. We gaan er vanuit dat er altijd stroom is. Een stroomstoring waardoor we een dag zonder stroom zitten kan zomaar gebeuren. Het zou ons privé-leven niet moeten beïnvloeden. En anders zijn er oplossingen voor.

probleem Bij stroomuitval werken heel veel apparaten niet meer.
mijn situatie Ik kan redelijk zonder stroom, maar het is wel handig. Dankzij stroom communiceer ik met vrienden en familie en ik heb graag licht in het donker.
oplossing Ik heb een Waka Waka light en een Waka Waka Base10. Hiermee heb ik altijd licht en kan ik een aantal keer een telefoon opladen. Als de batterijen leeg zijn kan ik ze bijladen met een zonnepaneeltje. Het is ook handig met kamperen 😉

Straks heb ik een VW busje met een zonnepaneel op het dak. Met mijn Waka Waka kan ik kleine apparaten opgeladen houden. Met mijn bus kan ik straks ook grotere apparaten gebruiken

Water

Water is een basisbehoefte. Iedereen heeft wel genoeg om een dagje zonder water uit te houden, alhoewel naar de wc gaan op een gegeven moment wel vervelend wordt. Ook daar zijn oplossingen voor trouwens. Dus er is niemand die ontregelt raakt als we een dag of 2 zonder water zitten. Natuurlijk gebeurt dat nooit in NL, maar als het nou wel het geval is? Zijn we dan ‘schapen’ die aan de buren om wat water gaan bedelen? Of op Geenstijl.nl. Hoe kan je zonder door te schieten in het idiote toch wat meer zelfvoorzienend te zijn.

probleem We kunnen ongeveer 3 dagen zonder water. Maar is dat prettig?
mijn situatie Ik vind het niet prettig om zonder water te zitten en drink regelmatig water.
oplossing Ik zorg dat ik altijd genoeg water naar binnen krijg kan ik in een noodsituatie best wel even zonder. Ik sta, zeg maar, niet met 1-0 achter. Daarnaast heb ik een aantal doppers en heb ik altijd een voorraadje water tot mijn beschikking.

Straks heb ik in mijn bus een waterzuivering installatie’tje. Ideaal voor vakanties als je op afgelegen plekken toch wat water in wilt slaan. Of als er een langdurig probleem is met het waternet.

Eten

Vooral met de kerstdagen in het vooruitzicht gaan wij Nederlanders hamsteren. De meest luxe producten vliegen de schappen uit en ik heb wel eens foto’s gemaakt van lege schappen. Bizar, want dat zie je eigenlijk zelden in Nederland. Wat als er een noodsituatie ontstaat en de winkel 1 of 2 dagen niet meer worden bevoorraad. Kan je dan overleven?

probleem Als supermarkten niet worden aangevuld is er geen eten.
mijn situatie We hebben meestal een redelijke voorraad in huis om het een paar dagen uit te kunnen houden.
oplossing Petra is gelukkig iemand die de koelkast goed gevuld houdt en ik doe regelmatig aan wecken. Zo heb je een voorraadje voor als je even geen zin hebt om te winkelen, of als het echt niet kan. Dankzij mijn broers heb ik ook wat interesse gekregen in eten uit de nabije natuur. Er is een hoop langs de weg en in het bos te vinden wat we gewoon kunnen eten.

Koken en verwarmen

In de kou zitten is nooit echt fijn. Thuis hebben we een allesbrander waarin we ons huis warm kunnen stoken. Ook in mijn busje hebben we een kachel die het prima op benzine doet. We blijven wel afhankelijk van brandstof, maar we kunnen daarmee wel koken en ons warm houden.

probleem Problemen met gas leveren
mijn situatie We hebben een kachel waarin we alles kunnen branden en benzine kookstelletjes.
oplossing Onze kachel kan het hele huis verwarmen en er is altijd wel iets te verbranden en we hebben wel wat hout in de buurt. Er is ook wel wat benzine hier en daar om eventueel te koken.

Conclusie

Al met al ben ik dus niet echt een prepper en ben niet snel een doemdenker. Toch merk je dat ons stroom netwerk en waterleiding soms wel eens kuren vertonen. Mensen raken dan meteen in paniek en dat snap ik dus helemaal niet. Met een klein beetje moeite wat ik boven beschreef kan je onafhankelijk worden en gewoon doorleven bij korte verstoringen.