Sledehonden in Nederland
Sinds onze Mudmasters Run afgelopen oktober is er een leuk groepje over gebleven van de training en af en toe doen we nog iets leuks. Ruim een maand geleden kwam Marcel met een nieuw plan: Voortgetrokken worden door sledehonden. Ik wist niet dat het kon, maar afgelopen weekend werden door een pak voortgetrokken door de bossen rond Maasbree. Het kan echt 🙂
We verzamelden afgelopen zondag bij Lowland Pack voor een kopje koffie met lekkere koeken. Hier vertelt André over zijn geschiedenis met de Husky’s en het ontstaan van het ras en hoe de honden gebruikt werden. Hij legt uit dat Nederland een vrij prominente rol in neemt in de top van sledehond-races, ik had er nog nooit van gehoord. Buiten blaffen, rennen en hangen 31 honden rond in een grote kennel.
We gaan deze middag met 20 honden op stap waarvan er steeds zes worden gezet voor de slee. Vanwege het ontbreken van sneeuw is het een soort karretje waar 1 bestuurder kan staan en 1 persoon er voorop kan zitten met noppen banden voor de modderige paadjes. We gaan nu alleen op de slee zodat er minder honden nodig zijn. Er worden zes honden gebruikt omdat deze ieder comfortabel 25kg kunnen trekken. De kar op zich weegt 60 a 70 kg en een gemiddelde persoon weegt 80kg. Dus een hond moet dan ongeveer 23,3 kg voorttrekken. Het is gelukkig nog niet te warm want eigenlijk hebben deze honden het liefst temperaturen onder of rond het vriespunt. Bij warm weer kunnen ze zich minder inspannen en kan het zelfs ongezond voor ze worden. We gaan de bossen in om over onverharde paden een rondje te “sleeën”.
Het inladen van een grote bus gaat hond voor hond. Elke hond krijgt een hokje en velen die het goed met elkaar vinden delen een hok. Ze gaan braaf liggen en met de poten door het raam maken ze een relaxte, maar toch wat opgesloten indruk. In de bossen wordt ons nog uitgelegd wat van ons verwacht wordt. Twee lange kettingen worden uitgelegd waar de honden aan vast gezet worden. Hier wachten ze op hun beurt. Als ze er net zitten krijgen ze een bak bouillon met stukjes hart en als ze gerend hebben. André legt uit dat dit een geforceerde manier is om ze te laten drinken. We gaan in paren en André rijdt op een quad voor en één van de twee mee rijd met hem mee terwijl de ander op de kar staat en halverwege wordt er gewisseld.
Het is een aparte ervaring om door een roedel honden voort getrokken te worden. Als de quad een stuk weg rijd dan ervaar je hoe je zonder veel geluid door de bossen rijd. Je kan nog betrekkelijk snel gaan, de honden lopen ongeveer 20 tot 25 km/u. Er zijn 20 honden dus ze hebben de tijd om twee ronden uit te rusten en twee honden reserve voor als eentje zich niet lekker voelt.
Na het rondje rijden gaan we weer terug naar het terrein met de kennels waar alle honden om ons worden vrij gelaten. We kunnen ze nog even in de blauwe of bruine ogen staren en ze aanhalen waar ze erg van lijken te genieten. Een leuke ervaring! Zeker om een keer gedaan te hebben, het zal nooit mijn hobby worden echter. Ik houd meer van het gemotoriseerde vervoer.