Trouwring weetje

Lord of the Rings ring

Ik post net een foto van een Lord of the Rings op Intstagr.am en gek genoeg komt er ineens de vraag naar boven aan welke hand een trouwring gedragen moet worden. Ik kan me nog een discussie herinneren toen een vriend gaan trouwen.

Het blijkt dat het vrij normaal is dat mensen de trouwring aan hun linkerhand dragen. En om de keuze van de zogeheten ringvinger uit te leggen moeten we helemaal terug naar de oude Egyptenaren en/of de Romeinen. Die geloofden namelijk dat er een ader, genaamd Vena amoris in het Latijn, direct van de ringvinger naar het hart liep en daarom hoorde daar de trouwring.
In het Engeland van de Middel Eeuwen was een traditie waar de  bruidegom de ring gedeeltelijk over de duim van zijn bruid, dan over de wijsvinger en de middle vinger doet, terwijl hij de woorden “in de naam van de Zoon, de Vader en de Heilige Geest” als hij iedere vinger passeerde. Daarne deed hij de ring aan de volgende vinger- de derde vinger van de linker hand. Deze gewoonte is uiteindelijk formeel geworden in de 16de eeuw toen de zoon van Henry de Achtste het book schreef met de naam “The Book of Common Prayer”, welke de moderne Engelse protestantse huwelijks belofte beschrijft en aangeeft aan welke vinger de huwelijks ring gedragen wordt.

De gewoonte was dat enkel de vrouwen een trouwring, misschien nog uit de tijd dat vrouwen gemerkt moesten worden als bezit. Maar in de twintigste eeuw waren mannen door verschillende oorlogen zo ver van hun vrouwen en thuis dat ze ook een symbool bij zich wilde dragen. Dit werd een trouwring en sindsdien is het normaal dat zowel de man en vrouw een trouwring dragen.