Nog even over plastic

Plastic in het waterRuim een week geleden schreef ik iets over plastic met de volgende titel: Plastic is een killer. Zo naïef als ik was dacht ik dat iedereen wakker geschud werd en de plastics van de wereld netjes via de vuilnisbak of plastic-recycle-container af zou voeren in plaats van het te laten slingeren op straat. Mijn naïviteit sloeg al snel om opperste verbazing toen ik op NuJIJ.nl zag dat mensen alle verantwoordelijkheid afschoven op die anderen. Twee opmerkingen waren:

Een beter milieu begint in elk geval niet bij de consument want deze is eindverbruiker.

Afbreekbaar en gifvrij plastic verpakkingsmateriaal moet de norm worden.

Ik vraag me af of iedereen er bij gebaat is bij afbreekbaar en gifvrij plastic. Het product wordt namelijk behoorlijk duurder en het lost het probleem niet echt op. Het is namelijk niet zo dat plastic dat in de rivieren, zeeën en andere wateren terecht komt ineens miraculeus verdwijnt. Het betekent niet dat we nu alles kunnen laten rond slingeren! Afbreekbaar plastic kan nog een hoop schade veroorzaken voordat het eindelijk weg is. Een bekend voorbeeld is de misvatting dat mensen een banaan gewoon in de natuur kunnen gooien. Het duurt namelijk 1 tot 3 jaar voordat deze eindelijk helemaal weg is, is verteerd. Tot die tijd ziet het er op zijn minst erg rommelig uit.

En het eerste punt vind ik de meest geweldige. Ik begrijp er uit dat wij niet verantwoordelijk hoeven te zijn en de  verantwoordelijkheid neerleggen bij producenten en politiek. Zij zijn verantwoordelijk dat WIJ geen troep maken? Ik heb nog eens naar dat drijven plastic gekeken in de Amsterdamse havens. Hetgeen wat ik het meest aantrof was geen verpakkingsmateriaal waar politiek en producenten wat aan kunnen veranderen. Er dreven vooral plastic tasjes en flesjes, achteloos neergegooid, rond. Dus de verantwoordelijkheid ligt wel dégelijk bij de consument in dit geval. Zie hieronder een foto en klik er op als je het niet goed kan zien. Het is lastig om je eigen verantwoordelijkheid te nemen in plaats van de schuld bij anderen neer te leggen.

Berg zwerfafval, klik er op voor een vergroting