Koffie op kantoren

Douwe Egberts, koffieautomaatAfgelopen week heb ik weer even op een kantoor gezeten, ditmaal een bank in Rotterdam en dat zette me aan het denken. In de afgelopen jaren heb ik heel wat kantoren gezien. Ik heb in tien jaar detachering bij ongeveer vijftien bedrijven gezeten en in totaal heb ik een stuk of veertig bedrijven van binnen gezien. Ze hebben allemaal één ding gemeen: De koffie is meestal slecht.

Ik verbaas me er elke keer weer over dat de koffie zo slecht kan zijn en dat mensen het gewoon nog drinken! Bij het ROC van Amsterdam was de koffie zo slecht dat je het echt geen koffie meer mag noemen. Ik grapte dat het cichorei was, naar de nepkoffie die op grote schaal werd gedronken tijdens de tweede wereldoorlog. Uiteraard dronk ik er nog enkel thee en warme choco uit de automaat. Althans dat deed ik tot we ontdekten dat de koffie automaat schoon gemaakt werd met een afwasborstel die ook voor allerlei andere plekken werd gebruikt. Laten we zeggen dat het niet echt hygiënisch was.

KoffieDe koffie bij het ROC van Amsterdam was trouwens niet helemaal pluis. Een manager voelde zich altijd aan het eind van de dag futloos en een beetje misselijk. Toen hij, op mijn aanraden, stopte met de ROC-koffie voelde hij zich direct beter. Dit lag niet aan koffie in het algemeen, want buiten het werk dronk hij gewoon door met “echte” koffie.

In 2006 is een onderzoek geweest naar koffie op de werkplek. Het is een oud onderzoek, maar in de afgelopen jaren heb ik weinig innovatie gezien en vermoed dat de cijfers nog wel een beetje kloppen. Een paar resultaten: 82 procent van de werknemers vinden een kop koffie belangrijk om de dag goed te beginnen. Meer dan 60 procent is ontevreden met de koffievoorziening op het werk. In het onderzoek wordt ook gesuggereerd dat 75 procent van de mannelijke beroepsbevolking spreekt dat de koffie een belangrijke arbeidsvoorwaarde is. Volgens mij zijn het dan slechte onderhandelaars. Bron onderzoek: Motivaction.

koffiebonenAls ik bedenk waar ik de slechtste koffie ooit heb gekregen dan twijfel ik tussen het CBS en het ROCvA. Daar werd ik een enthousiaste thee drinker. De beste koffie heb ik bij een sollicitatie gekregen bij een hostingsbedrijf in Schiphol-rijk. Daar stond op elke verdieping een professioneel espresso-koffiemachine wat in veel horecagelegenheden ook wordt gebruikt. Als je daar koffie zet moet je even geduld hebben omdat de bonen gemaald worden en de water onder druk door de koffie wordt geperst, resultaat: Een heerlijke bak koffie. De werkgever moet wel erg van je houden, want een enkel apparaat kost ongeveer 2.500 euro. Ik denk wel dat je werknemers een stuk gelukkiger met je zijn en hopelijk zie je dat terug in werkvreugde en dus omzet?

Ik ben in ieder geval blij dat ik niet verslaafd ben aan koffie. Als ik thuis ben vind ik het altijd fijn om de dag te beginnen met twee koppen koffie. Als ik ’s ochtends geen tijd voor heb om thuis koffie te zetten, hoef ik mezelf in ieder geval niet dwingen de smerige kantoorkoffie te drinken.

Ik kreeg van Michel ten Hoove om de show van de Keuringsdienst van Waarde te bekijken. Uiteraard een aanrader 😉 Ze brengen het erg goed en het is heel interessant om de verschillende technieken te voorbij te zien komen waarmee men geautomatiseerde koffie produceert.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.