Dopper, milieu bewust water drinken

Als duiker, maar tegenwoordig ook als een gewoon mens, word je steeds maar weer herinnerd dat je veel water moet drinken. En je ziet het ook nu overal terug komen, men koopt Spa Blauw, AH eigen merk, Chaudfontaine of zelfs online flesjes.nl en drinkt zich suf.

Deze flesjes zijn ook niet ideaal (eigenlijk ronduit slecht) want de plastic berg blijft maar groeien. Plastic dopjes en ander afval raken in het milieu en zijn door hun afmeting slecht op te ruimen. Vogels eten deze vervuiling op omdat het net een lekker hapje lijkt en sterven dan aan ondervoeding omdat ze stoppen met eten. Plastic verteert immers niet in hun maag en ze krijgen geen honger meer. Maar er zijn nog meer feitjes die je misschien interesseren:

  • Flesjes bronwater zijn 1600x tot 1900x duurder dan gewoon kraanwater
  • De CO2 uitstoot dat bij het produceren van deze flesjes water zijn 600x hoger dan dat bij gewoon kraanwater volgens Engelse onderzoekers
  • Als een waterflesje in de zon ligt kan er de kankerverwekkende stof bisfenol-A vrijkomen in het water. Dan denk je gezond water te drinken en blijk je toch jezelf te vergiftigen
  • In 2004 werden 28.000.000.000 plastic flessen met bronwater in een jaar verbruikt waar 86% bij het afval terecht komt
  • Enquetes en studies tonen aan dat 35% van de drinkers van flessenwater ten onrechte denken dat dit water beter is dan kraanwater

Wat moet je dan? Stoppen met water drinken? Nee, het is juist zo gezond voor ons, maar het is wel noodzaak dat we stoppen met het nuttigen van allerlei soorten drank uit die 0,5 liter flesjes. Cola, water, energie drank en andere zaken kan je veel beter in herbruikbare statiegeld flessen (hard plastic) kopen en vervolgens overgieten in iets duurzaams. Een bedrijfje heeft een product wat eigenlijk hip gemaakt moet worden: De Dopper.

Dit zijn hard plastic flesjes die je makkelijk kan schoonmaken en steeds weer kan hergebruiken. En als hij leeg is kan je hem van het gemeentepils aftappen. En als je liever gefilterd water wilt drinken kan je thuis een apparaatje centraal aansluiten dan elke keer 1 euro 50 betalen voor water en milieuvervuilend bezig te zijn.

Zelf heb ik net twee Dopper flesjes besteld. Wat ik nu deed was steeds waterflesjes bijvullen zodat ik ze 10x – 15x hergebruikte waardoor mijn plastic-footprint nog maar 10% was dan dat het eigenlijk zou zijn.
Hier vind je meer informatie over ze: dedopper.nl

Als je nou niet geld wilt uit geven aan een hip waterflesje… Natuurlijk werken de ouderwetse bidons ook prima. Het doel is meer om je plastic verbruik om laag te brengen. Je kan nu ook het argument aanvoeren dat je het plastic van de flesjes netjes weg brengt zodat het ge-recycled wordt, volgens mij is het beter om het überhaupt niet te laten maken.