,

Smaakt lekker of is lekker?

Ik irriteer me altijd aan mensen die zeggen:
“Goh dit smaakt lekker.” Als ik het kan maken dan roep ik altijd: “is lekker en smaakt goed!” en als ik het niet kan maken dan moet ik maar even op mijn lip bijten. Nu heb ik voor de zoveelste keer de discussie waarom het niet goed is en blijkt dat het toch minder fout is dan gedacht…

Is ‘De koffie smaakt lekker‘ juist?


Ja, met ‘De koffie smaakt lekker‘ is niets mis. Volgens Van Dale (2005) kan smakenbetekenen: “de smaak hebben die een bepaling uitdrukt of die uit het verband blijkt”. Zo’n bepaling is bijvoorbeeld lekkerranzig of naar knoflookSmaken wordt op dezelfde manier gebruikt als andere ‘zintuiglijke’ werkwoorden, zoals ruikenklinken en voelen:

  • Lavendel ruikt lekker.
  • Deze cd klinkt goed.
  • Het tapijt voelt lekker zacht.

Lekker smaken is geen verhaspeling van lekker zijn en goed smaken, zoals weleens wordt gedacht. Het is dus een ander geval dan duur kosten, dat een contaminatie is van duur zijnen veel kosten.

Het verschil tussen ‘De koffie smaakt lekker’ en ‘De koffie is lekker’ is dat ‘De koffie smaakt lekker’ wat subjectiever overkomt; het is duidelijk de persoonlijke mening van de koffiedrinker.

bron ->

Dus…. Smaakt lekker is een juiste uitdrukking. Het betekent net iets anders. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn…. Althans die met dit ’taalfoutje’ te maken heeft.

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.