Koplamp vervangen Range/Land Rovers

Zoals de Land Rovers en Range Rovers uitgerust werden met de verlichting was en is meestal nog steeds niet ideaal te noemen. De verlichting gaat van een stroombron door de schakelaar naar de lampen. Beiden lampen worden dus gevoed door een draad die door een schakelaar heen loopt, niet echt handig dus 🙁 Vooral omdat er ook een aantal gevallen zijn van schakelaars die bloed heet worden of zelfs doorbranden.

Verder is de lamp onder andere door de dikte van het glas en de ribbels niet ideaal in het verlichten van de weg, iets waar je hem graag voor wilt gebruiken. Daarnaast is het glas. Dit betekent dat als je door een plas water rijdt en je koplampen onder het wateroppervlakte verdwijnen kan het zijn dat je glas door de temperatuurdaling knapt, zonde!

Deze twee zaken kan je in je achterhoofd houden als je toe bent om je koplampen te vervangen wegens een defect of te weinig licht. Op internet vond ik deze twee:

Op een aantal Engelse websites had ik oplossing gevonden voor stroomvoorziening van de koplampen. De truc is dat je de koplampen voedt vanaf de stroombron en niet meer via een schakelaar. Deze schakelaar gebruik je dan enkel nog om een relais aan of uit te zetten die in de voedingsdraad zit. Geen gehannes meer met een kleine schakelaar die er tussen zit.

Ik heb wat voorbeelden samengevoegd, voor mijn eigen gemak, in een documentje. Deze kan je hier zien:

Betere koplampen is ook een optie.
Zelf ben ik erg gecharmeerd wat Martin & Liz op het LRCH forum wist te melden:

montage koplampen op Defender