Zeepaardjes tegen kaalheid

Schreef ik eerst hoe een vriend van me trots met een foto van een zeepaardje terug kwam uit zeeland, nu lees ik in een Belgische krant dat je heel gemakkelijk 10.000 zeepaardjes kan zien, maar helaas op een manier dat niet zo heel prettig is.

De Douane van België heeft schip met een zeecontainer vol gedroogde zeepaardjes gevonden en gaat deze nu tentoonstellen om mensen bewust te maken van dit soort wan-praktijken. Om te voorkomen dat men in Aziatische landen middeltjes en geneesmiddelen koopt waarin dieren verwerkt zitten. Al eeuwen worden zeepaardjes, neushoorns, leeuwen etc. gejaagd en vermoord om een potentie-verhogend, anti-kalend of ander wonder middel kracht te geven.

Bizar en heel vreemd, vooral omdat we in Nederland zo gelukkig zijn als we er eentje mogen/kunnen zien. Hier het krantenbericht zoals ik via het Vlaamse forum Zoekertjes vond vond;

Blankenberge: Sea life stelt 10.000 dode zeepaardjes tentoon

Het Sealife Center in Blankenberge charmeert zijn bezoekers met het leven onder water. Maar deze keer is er ook een schokkende tentoonstelling te zien van tienduizend dode zeepaardjes. De zeepaardjes komen uit een illegale zending onderschept door de douane op de luchthaven van Zaventem. Het Sealife Center wil met het tonen van dode zeepaardjes de bezoeker aanraden dat hij op reis geen zeldzame en bedreigde diersoort koopt als souvenir.

“Dat is een deel van een zending die wij vorige zomer in beslag genomen hebben,” zegt Paul Meulenaire van de douanediensten op Zaventem. “Een zending die tussen een zending haaienvinnen stak, en verstuurd was vanuit West-Afrika en naar Hong Kong ging.” 

Volgens Sealife gaat het om twee soorten zeepaardjes die in Brazilië zijn opgevist en een gruwelijke dood zijn gestorven. 

“Ze worden levend in de zon gedroogd,” weet Steve Vervaeke van Sea Life. “Een duiker vangt ze, stopt ze in een kist. En aan land hangt hij ze aan een koordje te drogen. Zo sterven ze.” 

Hoewel zeepaardjes sinds 2004 wereldwijd beschermd zijn, worden ze nog altijd massaal en illegaal gebruikt in China. Ze worden als souvenir verwerkt in kaarsen en sleutelhangers. Maar ze worden ook gebruikt als medicijn. Volgens de Chinese volksgeneeskunde zouden zeepaardjes goed zijn tegen kwaaltjes zoals kaalheid en impotentie.
 

Er zouden jaarlijks 20 miljoen zeepaardjes gevangen worden voor de Chinese markt. “Dat zou best kunnen,” zegt Paul Meulenaire. “Hoewel wij 80 kilogram onderschept hebben is dat maar een klein aantal. En toch. Als je ziet hoeveel er in zo’n zak kunnen. Komt daarbij dat eenderde van de zeepaardjes zwanger was. Vermenigvuldig maar.” 

Het Sealife Center in Blankenberge zal later ook andere smokkelwaar uit de zee tentoonstellen. Kwestie van de bezoeker te sensibiliseren dat hij op reis geen zeepaardjes en andere beschermde dieren koopt als souvenir. Een folder moet de boodschap extra in de verf zetten.

Bron: WTV & FOCUS TV