Roken of niet roken?

Zelf was ik niet zo’n heel groot voorstander van het anti-rookbeleid in de kroegen. Mijn mening, die ik ook nog wel eens uitte, ging meer over het macht geven aan de kroegbaas om rokers te weren. Mensen kunnen namelijk op de wet van discriminatie niet zomaar de toegang geweigerd worden of bepaalde zaken zomaar verbieden. Maar met die  macht zal er vanzelf een balans ontstaan tussen rook en rookvrije kroegen. Maar goed, de regering besloot een regel in te voeren dat het overal verbood. Een duidelijk besluit en dat is prettig, dan weet iedereen waar zij aan toe is. Zelf vind ik het niet zo’n ramp, ik rook tenslotte niet. De regel creeerde trouwens wel wat rare situaties, eentje is bijvoorbeeld dat men in coffee-shops geen joint mét, maar wel zonder tabak mocht oproken, op naar pure joints dus 🙂

Maar nu gaat het fout. De omzet loopt terug en kroegen beginnen opstandig te worden en zetten de asbakken weer op tafel. Nu.nl omschrijft;

Steeds meer uitbaters van kleinere zaken leggen het rookverbod naast zich neer. In Den Bosch heeft de horeca zelfs massaal besloten de asbak weer op tafel te zetten.

Volgens Koninklijk Horeca Nederland ontstaat oneerlijke concurrentie als het rookverbod niet wordt gehandhaafd en in sommige cafés daardoor toch een sigaret kan worden opgestoken.

Het is verboden om te roken in cafés en dat moet bestraft worden. Maar sommigen vinden de regel niet zo geweldig en gaan opstandig zijn door roken toch toe te staan in de cafés. En wat doet men dan in Nederland? Voorlopig wordt het gedoogd. Ik vind dat toch een vreemde eigenschap dat iets niet mag, we het toch wel doen omdat we er een andere mening op na houden en dat dat gewoon gaat! Het is een soort symptoom bestrijding in plaats van het oplossen van het daadwerkelijke probleem. Handhaaf of schaf af, maar niet dat grijze gemier waar we in Nederland zo goed in zijn.

Zucht.

bronnen;
Klant weigert te betalen in rokerig café
Chaos in kleine cafés door rookverbod
Woensdag beraad chaos rookverbod