Life magazine foto’s

Life Magazine foto-archief is nu op het internet vinden. Ik leg je uit waar, maar eerst even een vogelvlucht door de geschiedenis van het blad.

Iedereen heeft vast wel een keer een exemplaar van Life magazine gezien. Ze stonden voornamelijk bekend om hun foto’s. In 1880 begon dit blad met een een wekelijkse uitgave van een blad dat vol stond met leuke vrolijke verhalen gecombineerd met allerlei foto’s.

In het begin van de 20e eeuw werd Life magazine steeds meer de plek waar jonge illustrators of fotografen een gelegenheid kregen om ontdekt te worden en daarnaast kreeg Life magazine ook wat meer politiek getinte inhoud. Rond de 1e wereldoorlog promootte men ook zeer sterk om Amerika in de oorlog te betrekken en oefende hier dus ook grote maatschappelijke invloed op uit.

In 1936 kocht Henry Luce Life op voor de naam en zette Life Magazine voort als een blad voor fotografen. In de tweede wereldoorlog bracht onder andere Life magazine de oorlog naar Amerika, via deze bladen konden ze door verhalen en foto’s volgen wat er aan de andere kant van de zee gebeurde. Heel wat verhalen veroorzaakte opschudding en Life werd steeds meer een gevestigde naam door de aandacht.

In de jaren ’50 was Life zo gevestigd dat schrijvers als Ernest Hemingway stukken aanbood aan ze en zelfs de president Harry S. Truman vergaf alle rechten aan het blad om zijn memoires te publiceren.

 

In de jaren ’60 publiceerde Life veel foto’s van de oorlog in Vietnam, veel over de Kennedy familie en allerlei filmsterren en popartiesten. Het blad was op zijn hoogtepunt van zijn bestaan! In 1967 won het magazine zelfs nog de prijs National Magazine Award uitgereikt door  Columbia University Graduate School of Journalism.

In de laatste 30 jaren is het verschijnen van Time Magazine teruggelopen naar een maandelijkse uitgave en kampte het op een gegeven moment zelfs met een faillissement. De laatste 6 jaar van zijn bestaan wordt het enkel nog als bijlage van een aantal grote kranten uitgegeven. In 2007 trekt men de stekker uit het blad. Een blad wat 3 oorlogen heeft verslagen en heel wat discussies heeft bevat over allerlei verschillende politieke, maatschappelijke en mondiale zaken.

In de 127 jaar dat Life heeft bestaan heeft het een behoorlijk grote bibliotheek aan mooie plaatjes opgebouwd. Sinds kort is het mogelijk om een groot gedeelte van deze bieb in te zien en de foto’s gaan terug tot 1860 tot in de jaren ’70 met de belofte om dit aan te vullen.

Hieronder twee links waar je de foto’s kan vinden.