Beste; Hunt for Red October

Plaatje van the Hunt for Red OctoberJe ziet nog wel eens in vragenlijstjes staan (zoals bijv. op Hyves) wat je favoriete film is. Al sinds jaren is dat voor mij The Hunt for Red October. Natuurlijk zijn er ook een heleboel andere goede films geweest, maar deze vind ik de beste.

Het speelt zich in een heel beperkt decor en wordt daarmee erg gedragen door de acteurs, iets wat ik knap vind. Tegenwoordig wordt een heleboel opgevangen door special effects en mooie decors en in deze film ligt de focus waar ik vind dat het moet liggen, bij de cast. (Niet dat ik niet kan genieten van een goede knal film als Mission Impossible hoor). Sean Connery speelt er in, een acteur die ik graag zie en ik denk dat ik al zijn films wel gezien heb, samen met Sam Neil, Alec Baldwin en James Earl Jones. Zelf ben ik nooit zo gecharmeerd van de familie Baldwin, maar in deze film weet hij goed de licht onzekere Jack Ryan neer te zetten die het toch voor elkaar krijgt dat ze naar hem luisteren.

De film speelt zich ten tijden van de koude oorlog waar de grootmachten een race deden om de beste wapens te hebben en de sterkste te zijn. Hiermee stonden een heleboel mensen op scherp en in de film gaat een Russische kapitein er ineens vandoor met een atoom-onderzeeër. De Russen waarschuwen de Amerikanen en beiden gaan jacht maken op de ontspoorde idioot. Maar is hij wel zo’n idioot?

Natuurlijk heeft de film ook wat humor naast alle spanning;

What’s the matter Commander? You don’t like flying, huh? Aw, this is nothing! You should’ve been with us five, six months ago! Whoa! You talk about puke! We ran into a hailstorm over the Sea of Japan. Everybody’s retching their guts out! The pilot shot his lunch all over the windshield, and I barfed on the radio! Shorted it out completely! And it wasn’t that lightweight stuff either, it was that chunky industrial weight puke! 

[and then offers him the candy bar he’s been eating

Goeie film, goeie acteurs. Ik ga hem zeer binnenkort weer eens kijken 🙂
Alvast een voorproefje alvorens je hem gaat huren (of downloaden