Enter, een achternaam

Floris van Enter.

Dat ben ik.
De enige echte, want ik heb nog niet eerder een Floris van Enter gevonden, zelfs niet in de boeken als ik terug kijk op de familie. Mijn naam Floris heb ik wel eens uitgelegd. Hoe mijn moeder Floris een mooie naam vond en wat Florissen, Florencen en Florussen in het verleden hebben bereikt.

Maar hoe kom ik nou aan de naam van Enter. Tja, van je vader, die van zijn vader etc. En als je een opstandige moeder (of een l#l van een vader) hebt dan kan je ook dat je het van je moeder heb overgenomen. Tegenwoordig mag dat ook gewoon.

Maar achternamen zijn nog helemaal niet zo lang een gewoonte in Nederland. Pas sinds een paar eeuwen zijn achternamen echt effectief. In de periode daarvoor zou je tweede naam de voornaam van je vader zijn, ik zou dan bijvoorbeeld Floris Rudolphz (van Rudolph-zoon) heten of makkelijker en iets waarschijnlijker; Floris Rudolfs. Een Pieter die een vader heeft met de naam Willem zou dan Pieter Willems heten. Vrouwen zouden dan eerst naar hun vader heten en nadat ze zouden trouwen namen ze dan de naam van hun man aan. Een voorbeeld met deze man Pieter Willems in combinatie met Anne Alexanders zou dan bijvoorbeeld Anne Pieter Willems gaan heten.

In andere delen van Nederland hebben mensen ook achternamen die gekoppeld waren aan de boerderij waar zij woonden of gekoppeld aan het beroep. Zo lang het beroep of boerderij van vader op zoon over ging zou je kunnen zeggen dat ze eenzelfde achternaam aan hielden en kon je zo makkelijk een familie aanduiden.

Alleen adel of hele belangrijke families hadden een gemeenschappelijke achternaam met hun voorouders, zoal bijvoorbeeld de familie van Oranje.

Toen Napoleon door Europa raasde om overal de Franse invloed en macht op te dringen werden voor allerlei zaken stelsels en regels verzonnen. Zo werd bij ons de kilogram, de meter, maar ook de achternaam opgedrongen. Plotseling werden we allemaal te herkennen door een achternaam die we van onze ouders kregen en de rest van ons leven mee zouden moet dragen. Mensen moesten een achternaam kiezen en deze zouden dan de rest van het voortbestaan van de familie meegedragen worden.

Zo kwam onze familie waarschijnlijk uit het dorpje Enter, vandaar het “van” in het “van Enter”. Je zou dan denken heet niet iedereen in het dorpje dan van Enter? Ja dat zou kunnen, maar je had gelukkig ook wat variatie zoals “Enter”, “van Enter”, “van den Enter”, “Enteren” enzo. Meer interesse in het onstaan van achternamen? Check wiki!

Het dorpje Enter vind je hier trouwens;

View Larger Map

Maar als je achternaam Van Enter is dan gaan er ook wat vraagtekens op wat een Enter nog meer is, althans bij mij. En helaas kwam ik tot hele vreemde resultaten.
Resultaat

  • en·ter de; m -s (comp) return (3)
  • en·te·ren enterde, h geënterd een vijandelijk schip aanklampen en beklimmen
  • en·ter ; een jonge koe
  • en·ter·itis ; een ontsteking (-itis) van de darmen

Vooral het laatste is een smakelijke voorstelling.