Alarm! Blijf je zitten?

Brandje..

Brandje..

Stel je voor, het ontruimings-/brandalarm gaat af, wat doe je?

1.) Je denkt; “Wat een herrie zeg!” kijkt even je kamer uit, je moppert wat tegen je collegae en sluit de deur zodat het geluid gedempt wordt,  terwijl je dat ene mailtje af tikt waar je net aan was begonnen.

of

2.) Je kijkt even snel bij de servers en pakt vervolgens je Macbook Pro en loopt naar buiten.

of

3.) Je laat alles vallen en loopt rustig naar buiten…

Denk er even over 😉

Natuurlijk is optie 3 het beste, maar als er even geen paniek is, dan kan je met optie 2 veilig een uitweg vinden.

Daarnet ging het brandalarm hier bij het ROCvA af en we keken elkaar eerst stom en aapachtig aan en besloten toen om zoals het hoort buiten de boel af te wachten. We wierpen een blik in de serverruimte, maar daar was ook weinig aan de hand. Bij de receptie waar dit soort meldingen als eerste binnen kwam wist men ook van niets, ze probeerden het bij de beveiliging na te vragen, maar deze meldde dat ze van niets wisten. Dan maar naar buiten.

Een heleboel collegae bleven gewoon doorwerken met de melding: “Als ik rook zie ga ik pas lopen.” Tegen zoveel eigenwijsheid kan ik dan weer niet op. We maken allerlei alarmsystemen om onze veiligheid te waarborgen om vervolgens maar volgens eigen inzicht te bepalen of het geautomatiseerde systeem het juist heeft.  In het weekend tijdens de maritieme trainingen drukken we de cursisten op het hart om snel en adequaat te reageren, dit kan levens redden (lees hier bijvoorbeeld). Stel nou dat het alarm af gaat omdat er een koolstofmonooxide gas in het gebouw is? Levensgevaarlijk, maar je ziet geen rook. Je zal je hoogstens wat licht in het hoofd gaan voelen en slaperig worden, maar zo eigenwijs als mensen zijn? Dan zullen ze rustig blijven zitten.