Spellen van weleer

Super Nintendo Entertainment SystemGister kwam Bart nog even langs om een kado voor mijn verjaardag langs te brengen en zag mij twee oude Nintendo spelcomputers aansluiten. Meteen schoten gedachtes aan Mario en Quake door zijn hoofd. Eerst hebben we de SNES aangesloten en aangezet en Super Mario World gespeeld 🙂 Toch nog wel leuk zo’n oude spelcomputer en Mario world wordt er (vind ik) niet minder spannend er van. Je moet enkel niet allerlei spellen gaan spelen die 3d zijn zoals Shoot-Em-Ups e.d.

De SNES is trouwens in 1991 uitgekomen en was in tegenstelling tot zijn voorganger in plaats van 8-bit wel 16-bit! Het was 1 van de eerste echt populaire game-consoles en bleef zelfs in productie tot 1999. Al met al zijn er 49 millioen Super NES apparaten verkocht wereldwijd.
Wat specificaties;
Processor: 2.68Mhz or 3.58MHz
RAM geheugen: 128kb
Video geheugen: 64 kB
Opslag: 0.25 tot 4 MB per cartridge
8-bit geluidskaart

Ik zit nu af en toe nog eens te proberen Super Mario World 1 uit te spelen, maar enkele levels voor het kasteel van Bowser blijf ik hangen. Niet alleen de oudjes zoals Bart en ik vinden het spel nog leuk, ook meisjes van (toendertijd) 15 vinden de verouderde computer nog verslavend; Floor, het zusje van Maartje, had moeite haar bed uit te komen en de SNES console weg te leggen 🙂Commander Keen in actie

Maar als we ietsje verder terug gaan in de tijd dan komen we in een tijd dat Frank, Bartje en ik met onze ouders op bezoek gingen bij een Engels gezin en daar kwamen we Commander Keen tegen. Dat was een spelletje van een jongen/man(?) die door vreemde planeten moest lopen om onze eigen aarde te redden. Het is toendertijd zo’n bijzonder spel geweest dat je op internet nog een Keen-fanclub kan vinden.

In de begin jaren ’90 kwam een hele reeks Commander Keen spellen uit en we zullen (tot de frustratie van onze ouders) wat uren hebben gespeeld om samen met Commander Keen de aarde weer een beetje veiliger te maken. Dit was 1 van de eerste spellen van ID Software die later veel bekendheid zou krijgen met spellen als Doom en Quake. Hieronder kan je een versie van Commander Keen downloaden om nog eens te spelen. Het hele spel is bij elkaar 1,54Mb 😉
Keen on the run
Maar als we nog een stapje verder terug gaan in de tijd dan komen we in een nog minder grafisch tijdperk en speelde ik samen met Joris, op de basisschool een vriend, Carmen. De volledige naam was; Where in the world is Carmen SandiegoWhere in the World is Carmen San Diego?. Dit spel kwam in 1986 voor het eerst op pc’s nadat het eerst in 1985 bekend werd.

Ik zal het vaak gespeeld hebben als agent van Interpol die internationale gangsters overal ter wereld moest oppakken. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, want je moest eerst bewijs verzamelen en ze daarna nog pakken ook. Het viel allemaal niet mee. Toen was het reuze spannend en misschien wel leerzaam ook. Nu speel ik het eigenlijk iets te snel uit, maar wel zonder internet. Want dat hadden we toen ook niet. Als je iets niet weet, moet je er maar even zo’n ouderwetse hard-copy encyclopedie bijpakken. Maar… de kennis die je moet hebben om het spel uit te spelen is eigenlijk best wel algemene kennis.
Interpol bij Carmen SanDiego
Hier kan je Carmen Sandiego downloaden. Om het te spelen zal je het uit moeten pakken op je C: schijf in een mapje zonder spaties. (Dus niet “C:Carmen Sandiego”, maar C:Carmen of C:GamesCarmen)

Hier kan je Commander Keen 4 downloaden. Om het te spelen zal je het moeten uitpakken op je C: of D: schijf. Ook hier moet je denken geen spaties in je folder te gebruiken. Daarna kan je de setup draaien en die zal de bestanden op een plek uitpakken zodat je het kan spelen.