,

cd en dvd’s zijn overbodig

Ik hou niet zo van cd’s… en dan bedoel ik de cd’s voor software en opslag. Het nadeel is namelijk dat als ze beschadigen of je de cd niet meer kan vinden ben je je data kwijt. Dan zet ik de cd’s liever op harde schijf dan kan ik er tenminste altijd bij en heb ik ze ook altijd bij me. 🙂

Nou kan je een cd op 2 manieren op je harde schijf zetten.

  1. Je doet de cd er in selecteert alle bestanden en mapjes en kopieert het naar een mapje op je harde schijf
  2. Of je maakt een exacte kopie van de cd en zet die in één bestand waar je beter de eigenschappen van de cd kan bewaren oftewel een image(-bestand)

Ik heb de voorkeur voor nummer 2 omdat dan alle eigenschappen van de cd-rom (bijvoorbeeld auto-boot bij Windows cd’s) ook worden onthouden en opgeslagen. De meeste software en films cd’s en dvd’s die op internet kan downloaden zijn ook images.

Maar als je de dvd nou wilt bekijken of de software van de cd wilt halen en het zit in 1 bestand, hoe krijg je de info er dan uit? Daarvoor heb je een paar handige tools die dan het bestand opent en de inhoud beschikbaar maakt onder een schijfletter, eigenlijk net alsof je een cddvd in je speler van je computer stopt.

Ik gebruik hiervoor DAEMON Tools, een klein programma dat je naar believen kan starten en afsluiten en ook nog eens 4  images tegelijk kan aanbieden. Je kan het hier downloaden.

Stel je voor je hebt een cd-image (of dvd-image) en je wilt deze bekijken of er vanaf een programma installeren, dan…

  1. Klik met je rechtermuisknop op het Daemon icoontje in je balk bij je klokje
  2. Kies voor “Virtual CD/DVD-Rom”
  3. Kies voor “Device [0] “
  4. Kies voor “Mount Image”
  5. Ga met het verken-venster naar de plek waar het image staat, mocht het bestand niet zichtbaar zijn moet je “Files of type” even op “All Files” zetten
  6. Klik op het image en kies voor “Open”

Nu wordt in je Windows verkenner het image bestand gekoppeld aan een schijfletter, alsof je de cd/dvd in je machine hebt gedaan en kan je hem benaderen alsof hij in je speler zit.

Mocht je de cd/dvd “weer uit je speler” willen halen;

  1. Dan moet je weer naar het icoontje in je balk gaan
  2. Rechtermuisknop en dan via “Virtual CD/DVD-Rom”, “Device [0]” en “Unmount”

Hopelijk heb je hier wat aan, het is namelijk superhandig!