Nitrox, een ander ademgas

Na het behalen van onze 1* NOB brevet werden we door onze duikschool Get Wet uitgenodigd voor een basiscursus Nitrox duiken en hebben we meteen ons brevet gehaald. Nu mogen we met een zuurstof verrijkt ademgas duiken.

Maar waarom Nitrox? Als ik even een klein stukje quote van een website dat het heel goed uitlegt;

Nitrox is volgens velen het ademgas van de toekomst. Dit omwille van de grote voordelen tegenover het gebruik van perslucht. Ten eerste is Nitrox veel gezonder. In bijzonder voor instructeurs. Nitrox beperkt de stikstofopnamen bij elke nitroxduik ten opzichte van die bij perslucht duiken.

Dus waarom eigenlijk niet duiken met Nitrox? Mijn vader kreeg ook al het idee om te gaan duiken met Nitrox, had hij opgepikt in een duikwinkel en hij vroeg me om wat meer informatie welke ik net zo goed hier ook even kan zetten;

Nitrox is een mengsel van zuurstof, stikstof. Hoe meer zuurstof je toevoegt in het mengsel hoe minder stikstof er in zit en dat is altijd goed voor ons. Nitrox is een populaire naam, maar het zegt niet zo gek veel. Een luchtmengsel is immers ook Nitrox. Een betere naam is; Enriched Air Nitrox of kortweg EAN. Om dan meteen het juiste mengsel aan te geven wordt het percentage zuurstof erachter geplakt; EAN21 (lucht) of EAN32 of EAN36.

Je hebt de stikstofnarcose als de partieele druk van stikstof te hoog voor je wordt en je gaat rare dingen doen. Helaas is een zuurstofnarcose erger dan een stikstofnarcose. Bij een partieele druk van hoger dan 1,8 bar van zuurstof krijg je stuiptrekkingen en een soort epileptische aanval waardoor je automaat uitvalt en je verdrinkt. Dat is dus wel iets om te vermijden…

De partieele druk van een gewoon zuurstof mengsel wordt voor ons pas vervelend rond een meter of zestig, hoewel er ook wel mensen zijn die dieper zijn geweest. Het ligt voornamelijk aan je gezondheid en dat soort zaken.

Hoe meer zuurstof in het mengsel zit hoe eerder de grens van de partieele druk van zuurstof wordt bereikt. Waar bij een gewoon zuurstofmengsel rond de 60 meter of zo een grens ligt is die bij lucht verrijkt met zuurstof tot 32% bij 45 meter en bij een mengsel met 36% zuurstof rond de 40. Hoe hoger het percentage hoe minder stikstof, hoe minder je lichaam het opneemt en het moet uitwasemen en (naar horen zeggen) hoe frisser je voelt. Omdat je lichaam minder stikstof opneemt zijn ook je nultijden langer. Je kunt langer onder water blijven op een bepaalde diepte dan met een mengsel met een hoger stikstofpercentage.

Een partieele druk van zuurstof van 1,8 bar is een grens opgelegd aan militairen die goed getraind zijn, voor de toeristen die even hun Padi halen in een weekje duiken heeft Padi de grens bij 1,4 gelegd, met een korte uitschieter naar 1,5 maar niet te lang en de Nob waar ik nu gebrevetteerd ben heeft de grens bij 1,5 resp 1,6 gelegd om te zorgen dat iedereen veilig duikt.

Wat meer informatie is hier te vinden;

Voor een Nitrox cursus is een fixed price…. Het kost waarschijnlijk 175 euro en zal bijna altijd in Oost-Voorne gegeven worden. Het is namelijk een populaire cursus en iedereen biedt het aan voor dit bedrag.

Mensen die diepe en/of decompressieduiken maken gebruiken vaak een EAN mengsel als ze een stops moeten maken onderweg naar boven. Als je met EAN40 op 15m blijft hangen wasemt je lichaam sneller stikstof uit dan met een lager EAN. Als je dan de gezette tijd voor een lager mengsel aanhoudt om je stop te maken ben je dan extra veilig bezig. Andere mensen doen het om sneller boven te komen.