Het Nijmeegse drama

Het ligt nog vers in het geheugen toen er 2 mensen kwamen te overlijden bij de Nijmeegse Vierdaagse. Het werd direct afgelast en er werd zelfs een justitieel onderzoek ingelast. Ernstig allemaal….. Nu zag ik op het blog van Maartje een stukje van nu.nl;

De 65-jarige Wim Lankreijer uit Slootdorp is niet overleden aan de gevolgen van deelname aan de Vierdaagse. Dat zegt zijn zoon donderdag in dagblad De Gelderlander. Volgens de zoon verwijt de familie de organisatie van de Vierdaagse niets.Lankreijer was één van de twee doden op de eerste dag van het verder afgelaste wandelevenement in juli in Nijmegen. Onderzoek na zijn dood heeft uitgewezen… lees verder

Zoals het spreekwoord wordt gaat; “De soep wordt niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt.” Of zo.

Maartje wees me ook nog op het volgende item;

500 extra doden in warme juliweken

In de eerste drie weken van juli zijn 500 mensen meer overleden dan gemiddeld voor die periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het grootste aantal extra sterfgevallen deed zich voor in de week van 17 t/m 23 juli. Het CBS schrijft dat toe aan de warmte.

De gemiddelde dagtemperatuur was toen 31,5 graden. In week 29 overleden 2800 mensen, 300 meer dan gemiddeld. In de eerste week van juli stierven 2700 mensen, 200 meer dan gemiddeld.

Uit eerder CBS-onderzoek is gebleken dat het effect op de sterftecijfers het sterkst is na een zeer warme dag. Dat effect houdt nog een paar dagen aan.

Dan is de verhouding van twee mensen overleden in Nijmegen ineens statistisch niet zo gek te noemen….