De Nijmeegse lopen!

De Vierdaagse 2005 vindt plaats van 19 tot en met 22 juli

Een volle straat met de Nijmeegse VierdaagseIn 2004 zijn Bas, Saskia, Bart U, Gonnie en ik een grote uitdaging aangegaan en hebben we de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Ik heb zeker het idee om dit in 2005 nog een keer te doen om in ieder geval een kroon op de medaille te halen. Bas en Bart klonken enthousiast in juli afgelopen jaar en als het een beetje met de bouwvak lukt, dan zouden we een wandeling kunnen wagen, anders zal ik misschien wel in het diepe gegooid worden en in mijn eentje moeten gaan. En da’s niet zo gezellig, zelfs saai….. Wie gaat er mee? Wie gaat er mee? Wat feitjes die je misschien wat warmer laten lopen voor het idee?

De Nijmeegse Vierdaagse wordt al georganiseerd vanaf 1909 en is van origine een militair idee om naar een voetbal toernooi te marcheren als extra uitdaging. Vanuit verschillende kazernes uit het hele land ging men dan de laatste 150km naar de bestemming marcheren. Een jaar later werd het een traject van vanuit Arnhem over Doesburg, Zutphen en Apeldoorn en in vanaf 1925 verleent Nijmegen definitief onderdak aan het marsfestivaL. In 2005 is het de 89ste editie van het gebeuren, helaas Is het een aantal keer niet doorgegaan wegens omstandigheden. 2005 is sowieso een leuk jaar, want Nijmegen bestaat dit jaar exact 2000 jaar. Het is de oudste stad die ons land nog kent.

Lopen in de morgenHet is de bedoeling voor de mannen om in 4 dagen 50km af te leggen, de vrouwen hoeven maar 40km te voltooien. Mocht je dit lukken dan wordt je onderscheiden met het kruisje, zie hieronder voor wat uitleg van de onderscheiding. Mensen die 10km minder willen afleggen kunnen voor een diploma lopen, maar omdat dit een grote administratieve rompslomp is zijn ze dit behoorlijk aan het indammen en hebben ze nog maar 5000 plaatsen voor dit soort lopers. Maar de gezelligheid lijkt me al een beloning genoeg, ik kan het je zelfs wel garanderen…

Je loopt steeds in klavervorm op Nijmegen heen, zo heb je het start- en eindpunt steeds op hetzelfde plein en de laatste dag wordt je uitgebreid binnen gehaald door vele enthousiaste bandjes, fanfares en heel veel mensen en vrienden langs de weg. De laatste dag heeft ook de minste uitvallers omdat het de laatste kilometers zijn en anders ben je op drie kwart gekomen zonder het echt uit te lopen? Onmogelijk! Bas, Sas en ik liepen op de laatste dag grotendeels op pijnstillers. Saskia had serieus last van haar rug, Bas had ook lastige pijnen en ik had een blessure aan mijn rechterbeen deze was vrij dik. Ik geloof dat ik de laatste tien kilometer wel elke twee even op een stoel ben gaan zitten. Zoals je op de foto links kan zien staan er heel wat mensen langs de weg die je snoep, fruit en water geven om je wat hulp te geven voor de laatste kilometers, erg prettig.

Maar…….
Ik heb nu redelijk wat over de Nijmeegse Vierdaagse verteld en ik zoek mensen die voor de gezelligheid mee willen lopen. Ja? Stuur me even een mailtje!! Nee? Geen loper, nou er is ook nog zoiets als de Nijmeegse Vierdaagse feesten! Daar zal ik dan ook eens iets over vertellen. Want dat is (ook zonder alcohol) zeker heel gezellig! Vorig jaar waren er verschillende muziekstands met hele bekende namen en liepen de kroegen bijna letterlijk over van de gezelligheid. Het was de afgelopen twee jaar ook gebruikelijk dat er een gigantisch trance-podium is en vorig jaar heb ik erg genoten van OLaBOLA en ik hoop dat ze er dit jaar weer zijn. De dag voor het wandelen gaan we namelijk alles regelen en rustig aan doen, dus de avond voor de dag voor het wandelen (volg je het nog?) gaan we met z’n allen uit om dan de dag voor het wandelen wat brak te zijn zodat we de avond voor het wandelen vroeg naar bed gaan. Pffff een hele lap tekst. Maar het is in ieder geval super gezellig en de laatste avond, de 4e dag van de vierdaagse is er het blarenbal en dat is ook een groot feest met vermoeiende lopers en enthousiaste gasten, verzorgers en lokalen. Dus kom mee feesten!!! en wellicht ons een beetje supporten langs de kant?

De inschrijving voor deelnemers aan de Vierdaagse 2004 begint op maandag 7 februari 2005 om 00.00 uur en sluit op vrijdag 11 maart 2005 om 24.00 uur. Deze mensen krijgen ook automatisch een e-mailtje en een inschrijf formulier in de brievenbus. Alle andere belangstellenden kunnen zich inschrijven vanaf maandag 14 maart 00.00 uur tot en met vrijdag 15 april 2005 om 24.00 uur.

Logo van de Nijmeegse