Succesvolle dag: netten verwijderen op Noordzee
Afgelopen donderdag gingen we met een team van 6 duikers, een aantal mensen van Vroege Vogels en een delegatie van de vereniging Kust & Zee de zee op. Deze dag gingen we netten bergen, onze partners laten zien en onze activiteiten op video vast laten leggen. Dit laatste is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van de problemen die de netten veroorzaken op de bodem van de zee en zoveel mogelijk mensen op te roepen ons te helpen hier wat aan te doen.
Al vroeg in de morgen brachten we de spullen aan boord van de Blue Whale waar alles goed vast gebonden werd. Gevoelige apparatuur verdween naar binnen en de duikspullen werden op de bank achter opgetuigd. Het een en ander werd al op de film vast gelegd terwijl Ben uitlegde wat het plan was van vandaag. De doel van de dag was dat we een groot stuk van een staand wand dat op 1 van de 3 kruisers, de Aboukir, verstrikt zit verwijderen, Ben heeft genoeg zakken en hefballons meegenomen om alles boven te krijgen.
Jaap en Ruud van de Blue whale leggen het schip vakkundig aan het wrak vast en wat direct opviel was dat de lijn haast loodrecht naar beneden ging en dat je de lijn nog vrij lang kon zien. Dit betekende weinig stroming en goed zicht en dat terwijl de zee ook al behoorlijk glad was, dit was een ideale dag op de Noordzee. Ben Stiefelhagen & Klaudie Bartelink gingen als eerst, Floris van Enter & Joop Stalenburg zouden volgen en Cor Kuyvenhoven & Pascal van Erp sloten de rij.
Onder het water oppervlakte werden we afgesloten van geluid en konden enkel nog met gebaren met elkaar communiceren, toch lukte het goed om samen een aantal grote stukken netten in zakken te proppen. Krabben waren in netten verward geraakt en probeerden we zo goed als het kon los te snijden. Als ze te verward waren stopten we ze voorzichtig met het net in een zak zodat we aan de oppervlakte de tijd konden nemen om de krabben te bevrijden van hun gevangenis van lijnen waar ze maanden in vast kunnen zitten. Het valt onderwater niet mee om de netten weg te halen, stroming en tijd hebben er voor gezorgd dat de netten haast onlosmakelijk aan het wrak vast zitten. Met zaagjes, lijnensnijder en kniptangen doen we ons best om dikke touwen waar soms een staaldraadje in zit door te krijgen. Ook is het onder water wat lastig om je schrap te zetten om lijnen los te trekken of te zagen/snijden. Ook moet je goed kijken of het zin heeft om een touw hier door te snijden of het juist los te halen van het wrak en een andere plek de energie gebruiken om een touw door te krijgen. Het is continu overwegen waar je de kostbare minuten dat je aan een taak kan besteden gaat investeren en een foute keuze betekent dat je zinloos bezig bent. Hier en daar zit een net te diep in het zand en kan je enkel het net doormidden snijden zodat er in ieder geval geen vis meer in kan zwemmen en zo in de val te raken.
Na 40 minuten op de bodem wordt het tijd om aan de opstijging te beginnen. De reels worden weer opgeruimd, de volle zakken met hefballons aan de lijn vast gemaakt, het anker los gemaakt en men begint aan de langzame opstijging naar de oppervlakte. Helaas hadden we vandaag maar één duik en een beperkt aantal duikers waardoor de vangst beperkt is gebleven tot 3 grote volle zakken. Als je twee duiken plant op een wrak kan je voorbereidingen treffen en tussen de duiken door nog concrete plannen maken om zo effectief mogelijk te werk gaan. Daarom hopen we op steun van sponsors en enthousiaste ervaren duikers die ons in het nieuwe seizoen van 2010 kunnen helpen. Nu hebben we de Aboukir weer iets schoner gemaakt van netten en het zal nog een paar duiken kosten om een veilige omgeving voor het onderwater leven op dit wrak te creëren en dan blijven er nog vele wrakken over.
Men zegt wel eens dat het een druppel op een gloeiende plaat is en dat het weinig invloed heeft. Deze mensen hebben niet gezien hoeveel krabben je het leven kan redden door je 1 duik in te zetten. Elk stuk net dat verwijderd wordt heeft zin want over de periode van tientallen jaren red je zo het leven van tientallen/honderden krabben en haast net zoveel kabeljauwen. Zin heeft het zeker.
15 november is een radio-uitzending van deze dag te beluisteren bij Vroege vogels en 17 november verschijnt er een editie op tv.
Hier nog wat meer foto’s van de wrakduikdag