Pas op met wat je schrijft
Op nu.nl tref ik een berichtje aan waar men waarschuwt voor cyber-crime. Steeds meer mensen weten via netwerk sites als bijvoorbeeld hyves.nl of facebook.com allerlei details te achterhalen. Als je dit combineert met bijvoorbeeld marktplaats.nl zodat men weet wat je te koop hebt staan kunnen ze uitzoeken of je de moeite waard bent om iets cirimineels tegen je uit te voeren. Natuurlijk gebeurt het jou niet, maar stel je eens voor. Als ik naar mezelf kijk dan weet iedereen dat ik in Voorburg woon, dat ik een Range Rover en een Volvo heb, dat ik een aantal Apple producten heb, wellicht kunnen ze hier wat mee…. Laat ik alvast wat verklappen; er is weinig waardevols in mijn huis te vinden, vooral als ik niet thuis ben.
Verder moet je ook oppassen met wat je blogt. Ik las op nu.nl dat de Belgische dame, Nathalie Lubbe Bakker, in Neww York een minister treft, uit eigen land, in de kroeg waar ze op dat moment werkt. Hij gedraagt zich onbetamelijk en ze schrijft er over (link werkt niet meer, verwijderd) tussen haar andere NY-se avonturen op haar blog. (als de website offline gaat, hier een dump van het artikel) Niet kort daarna wordt ze ontslagen en komt ze er achter dat een woordvoerder van de minister even met de eigenaar van de kroeg heeft gebeld. Waarschijnlijk heeft het ontslag op staande voet wel wat te maken met dat telefoongesprek.
Volg hier haar perikelen.
Eigenlijk is het ook wel mooi. Nieuws is niet meer iets wat behouden is voor de journalistiek. Dit levert een hoop rommel op waar je doorheen moet ziften om goede berichten uit te halen, maar heel soms levert het iets puurs op, een puur nieuwsbericht als dit. En degene die zich afvraagt of het waar is of niet. Je weet het nooit zeker, maar het feit dat ze ontslagen is, de delegatie inderdaad in New York is en dat iemand van de delegatie de moeite nam om naar New York te bellen naar de baas geeft wel aanleiding haar te geloven.
Voor mijn gevoel is het nu zover. We zijn nu over. Web 2.0 is een feit.
Mensen die interactief bezig zijn met internet bepalen nu het nieuws. Amateurs met een webcam maken furore waar vroeger enkel echte camera-mensen voor nodig waren, schrijvers zijn mensen die achter een pc de moeite nemen na te denken, foto’s worden gemaakt op compact-camera’s, we zijn over op web 2.0 waar niet alleen nog maar de geijkte nieuwskanalen regeren, maar een groot deel overlapt wordt door mensen die de moeite nemen het te publiceren.
Deze minister, meneer de Crem, minister van Defensie in Belgie, mag dan gaan blazen en het volgende toebijten in een krantenartikel;
De Crem bestempelde de hele saga als een non-event, maar vindt wel dat bloggen steeds meer een gevaarlijk fenomeen wordt. “Iedereen kan naar goeddunken en zonder verantwoordelijkheid dingen schrijven en het is bijna onmogelijk om zich daar tegen te verdedigen. Iedereen hier is een potentieel slachtoffer. We moeten ons daar over bezinnen”, dixit de CD&V-excellentie.
aldus HLN Belgie – De Crem na New Yorkse kater; Bloggen is gevaarlijk
Ik voel de pijn van deze man wel. Als het een onterechte blog-post was kan hij zomaar zwart gemaakt worden, maar acties daarna bewijzen wel dat er een kern van waarheid in zit. Bovendien is het feit dat men dit niet meteen als onzin afdoet ook wel zorgwekkend.
Dit betekent dat men niet zo maar meer aan de andere kant van de wereld dingen kunnen doen die niet door de beugel kunnen. Overal schuilt er wel een journalist die het wilt delen.