Garmin Oregon tips

Garmin Oregon 650t

Garmin Oregon 650t

Ik heb mijn Oregon 650t twee jaar geleden gekocht en het heeft even geduurd voordat ik er echt in handig in werd. Om jullie die tijd wachten en zaken uitproberen te besparen heb ik wat tips.

  • Gebruik 1 kaart tegelijk! De Garmins raken helemaal in de war als je verschillende kaarten van hetzelfde terrein aan hebben staan. Welke kaart ‘is de baas’? Zet alles uit, behalve de DEM kaart (standaard kaart) en de kaart die je nodig hebt.
  • Koop een geheugenkaartje. Persoonlijk vind ik het wel handig om allerlei kaarten bij me te hebben. Stel dat ik ga rijden in Nederland, België en Frankrijk dan nemen de topo-kaarten aardig wat ruimte in. Als je dan ook nog de wegenkaarten wilt toevoegen kom je tekort. Een extra geheugenkaart zorgt dat je alles bij je kan hebben.
  • Denk in profielen. Een GPS kan veel verschillende toepassingen hebben. Soms heb hem nodig om zo snel mogelijk van A naar B te brengen. Soms wil je dat hij bijhoudt waar je bent geweest en soms wil je hem als referentie gebruiken op een kaart om te kijken welke kant je op moet gaan. Bij elke toepassing kan je dan een profiel instellen met zijn eigen kaarten en routering.
    • Auto – De City Navigator/nüMaps kaart is actief. Routering staat op de snelste route. Dashboard is Nüvi.
    • Roadbooks – Topo kaarten zijn actief. Routering staat op directe lijn. Dashboard is uit.
    • Wandelen/fietsen – Topo kaarten zijn actief. Routering staat op kortste route. Dashboard laat de afstand/kompas zien.
    • etc.

    Als je na de wandeling in de auto stapt heb je genoeg aan een profielwissel om daarna snel naar huis begeleid te worden.

  • Achtergronden. Gebruik voor elk profiel een aparte achtergrond om te voorkomen dat je in de war raakt tussen de profielen. JaVaWa.nl heeft een aantal downloads mogelijk gemaakt om je hierin te helpen.
Wandel achtergrond

Wandel achtergrond

  • Stroom besparingen. Als je in de zon loopt kan je de achtergrond verlichting wel uit zetten. Als je ’s nachts wandelt dan wennen je ogen al snel aan een lage verlichting. Zo bespaar je batterijen. Tijdens het wandelen hoeft het scherm ook niet altijd aan te staan.
  • Overweeg de camera. Soms heb je weinig tijd en kan je met de camera snel een foto maken voor een indruk. Dan kan je later hier een nette waypoint bij zetten.
  • Gebruik Basecamp. Ook al ben je niet handig met computers het heeft veel meer toegevoegde waarde als je de GPS af en toe aan de computer koppelt. Waar de GPS een maximum van 4.000 waypoints heeft kan je computer er een onbeperkt aantal opslaan. Ook kan je het hier onder verdelen in sub-mapjes en zo goed organiseren. Dan zet je benodigde waypoints op je Garmin als het nodig is. Je hoeft niet alle campings van Noorwegen mee als je naar Spanje op vakantie gaat. Windows versie, Mac versie van Basecamp. Hier kan je verdiepen in gratis tutorials en ook een goede cursus dvd.
  • Houd je apparaat opgeruimd. Af en toe is het slim om je GPS leeg te gooien. Zo heb je geen lange lijsten met waypoints waar je doorheen moet scrollen. Ik maak af en toe cryptische waypoints voor mezelf om later met de computer er iets logisch van te maken. Die cryptische punten gooi ik af en toe weg.
  • Update je apparaat. Met Garmin Express houd je vrij eenvoudig je apparaat up-2-date. Als er fouten in je GPS software zitten dan worden ze er op deze manier uitgehaald, mits Garmin er iets aan gedaan heeft natuurlijk.  Windows versie, Mac versie van Garmin Express. Hier zie je een lijst van updates op Garmin.com.
  • GPS + GLONASS. De Oregon 6×0(t) is uitgerust met GLONASS. Dit is in feite een Russische versie van het Amerikaanse GPS netwerk. Zelf heb ik hem altijd op GPS staan tenzij ik veel in de stad ben, dan schakel ik GLONASS bij omdat daar alle beetjes helpen i.v.m. de gebouwen. Liever zet ik het extra satelliet-netwerk uit om de batterij te sparen.
  • Extra batterijen. Dit kan handig zijn bij lange wandelingen. Volgens Garmin kan de Oregon 16 uur op zijn batterijen leven, maar ik heb ook verhalen gelezen van 10 uur. Als je dan zeker een oplaadpunt hebt dan kan je volstaan met wat gewone batterijen voor noodgevallen. En anders is misschien een extra battery-pack verstandiger.
  • ANT+ componenten. Sluit naar behoeve wat extra apparaten aan. Ik heb een campertje en heb daarom een temperatuur-sensor toegevoegd.  Leuk om die in de gaten te houden ’s nachts of op vakanties. Het wordt opgeslagen bij je tracks. Misschien is een hartslagmeter voor tijdens het skiën interessant? Check: Garmin website onder accessoires.
  • Ken je toestel. Mr.GPS heeft als een bonus van zijn handige cursussen een aantal filmpjes gemaakt waarin hij door alle instellingen loopt. Superhandig om even door te nemen om zo goed je Oregon te leren kennen. Mr.GPS: Garmin oregon 600/650 – toestelinstellingen.

Een galerij van de Garmin.