,

E-readen, electronisch lezen.

Voorheen was ik een groot voorstander van mijn iPad mini. Dat deed het toch prima? Al die haters die vonden dat je op een iPad scherm niet kon lezen vond ik maar onzin. Dat vind ik nog steeds trouwens. Op een iPad kan je prima een boek lezen, zelf zette ik ’s avonds wel het scherm op zwart met witte letters en overdag het papier op een wat gelige kleur (de middelste).

iBooks themes

iBooks thema’s

Maar op een gegeven moment wordt het toch tijd voor iets anders, mijn iPad had ik aan Petra gegeven en toch begon de leesdrift weer op te komen. Ik heb het even op mijn iPhone geprobeerd, maar dat was toch echt te klein. Je blijft bladzijdes omslaan of scrollen. Dus ik ging kijken naar e-readers, die schijnen ook wat rustiger lezen te zijn. Er is nogal wat keuze, waar moet je beginnen? Gelukkig zat ik een aantal avonden in een hotel en had ik tijd om me er in te verdiepen.

Welke e-readers zijn nu hip?


Kindle is een bekend merk dat helemaal aansluit op de Amazon markt en op veel sites komt hij tevoorschijn. We hebben wel een Amazon winkel in Nederland tegenwoordig, dus vullen met Nederlandse-talige boeken is geen probleem. Persoonlijk heeft hij toch niet mijn keuze omdat je dan alleen boeken van Amazon kan lezen. Er zijn wel trucjes om het standaard e-book formaat (ePub) om te zetten naar Amazon (mobi), maar ik heb er gewoon geen zin in. (zie hier een handleiding) Het gros van de sites verkopen ePub en dat formaat wil ik ook kunnen gebruiken.

Kobo wordt bij Bol.com gebruikt als een soort huismerk en krijgt lovende reacties van allerlei sites. Ook bij Coolblue zijn ze er erg enthousiast over en staat dit merk in de top van e-readers. De nieuwste Kobo Glo HD schijnt super scherp te zijn en ook licht, handzaam en gebruiksvriendelijk. Wat ik ook wel een voordeel vind is een verlicht scherm dat je heel zachtjes of juist fel kan zetten. Ideaal in het donker of in de felle zon.

Autovision, Sony & Icarus kwam ik ook nog tegen. Deze hebben redelijk serieuze e-readers en het is verstandig om die eens door te nemen. Helaas heb ik me er niet verder in verdiept omdat ik bij Kobo ben blijven steken. De Icarus Illumina 6 schijnt hoge ogen te gooien. Sony heeft in het verleden een populaire e-reader gemaakt, maar die zie ik een beetje op de achtergrond verdwijnen.

Kobo-Glo-HD

Kobo-Glo-HD

Conclusie

Het werd voor mij een Kobo Glo HD. Schermverlichting, een 6 inch HD scherm (niet te groot, maar wel scherpe letters), ruimte voor ongeveer 2.000 ebooks en 2 maanden standby als je geen bladzijde omslaat gaven voor mij de doorslag. Hij heeft geen uitbreidbaar geheugen door een kaart, maar met de 3Gb kan je echt wel heel veel boeken op kwijt.

Let qua schermgrootte wel op wat voor jezelf het prettigst is. Probeer het eens uit bij vrienden, winkels o.i.d.

Hij heeft ook WiFi in combinatie met Pocket, vroeger bekend als ‘Read it later’.  Het was een luxueus extraatje, maar achteraf toch wel blij mee. Ik kan op mijn Mac lange teksten van websites opslaan in mijn Pocket. Dit wordt na een handmatige sync-actie als ik verbonden ben met WiFi gesynchroniseerd naar mijn Kobo. Dan kan ik op vakantie, in het hotel of waar dan ook rustig die website eens lezen. Handig voor online reisverslagen die ik eens wil lezen.

Pocket: The application allows the user to save an article or web page to the cloud for later reading. The article is then sent to the user’s Pocket list (synced to all of their devices) for offline reading. Pocket removes clutter from articles and allows the user to adjust text settings for easier reading.

Is het beter dan een iPad? Jazeker. Ik vind vanaf een iPad lezen absoluut geen ramp, het gaat prima. Maar toegegeven, het leest prettiger van een e-reader. Nooit gedacht dat ik dat als Apple-fanboy zou zeggen. Daarnaast de batterij van de e-reader gaat superlang mee. Ik heb wel bewust voor schermverlichting gekozen voor donkere dagen. Het gaat wel ten koste van de batterijduur, maar op een lage instelling geeft het in slecht licht net wat meer rust voor je ogen.

Hieronder een review en walkthrough van de Kobo Glo HD.