Bosnië in films

In een vorige blog vertelde ik over een kleding actie van de Stichting A Gift for Bosnia. De voorzitter stuurde me nog wat meer informatie over Bosnië en raadde ook een aantal films aan waarmee mensen een beter beeld krijgen van het land na de oorlog. Hieronder staan haar tips:

Snow (Snijeg)Snijeg of Snow
Deze film gaat over het leven in een dorp waar alle mannen (op een jongetje en een imam na) uitgemoord zijn. Hier is goed te zien hoe afhankelijk het land is van de mannen en hoe de vrouwen het nu moeten overleven. Dit brengt armoede en veel emoties met zich mee.

Zie hier meer informatie over de film op Wikipedia.


Grbavica of Sarajevo my loveGrbavica of Sarajevo my love
Deze film gaat over de alleenstaande moeder Esma woont, die met haar 12-jarige dochter Sara in Sarajevo woont, waar het leven nog steeds in het teken staat van opbouw na de Joegoslavische oorlog. De dochter is verwerkt na een verkrachting door een Serviër tijdens de oorlog. Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenis houdt zij erg veel van haar dochter en zet zij alles op alles om haar dochter een goed leven te geven.

Meer informatie over de film vind je op moviemeter.


No man's land of Ničija zemljaNičija zemlja of No man’s land
Hier wordt het verhaal verteld van een Bosniër en een Serviër die per ongeluk samen in een loopgraaf vast zitten in een gebied dat van niemand is. Links is het front van de Bosniërs en rechts die van de Serviërs. In deze film wordt goed weer gegeven dat een oorlog niet van mens tot mens is. De rol van de blauwe helmen en de media komt in een negatief daglicht naar voren. Het is best humoristisch om te zien, ondanks dat je een aantal oorlog verschrikkingen ziet.

Zie hier meer informatie over de film op wikipedia.


Welcome to SarajevoWelcome to Sarajevo
Dit is een film, in  documentaire vorm, over een journalist die zich in Bosnië bevindt tijdens de oorlog. Het is wellicht onprettig om naar te kijken omdat er echte beelden gebruikt zijn uit de oorlog.

Zie hier meer informatie over de film op wikipedia.


Sarajevo Film FestivalEen leuk feitje is dat Sarajevo een beroemd filmfestival heeft. Bosnie is een arm land en de filmproducties gaan altijd in samenwerking met een ander land of sponsoren. Er worden niet veel films uitgebracht, maar het zijn wel vaak films die prijzen winnen.

Dit jaar zal het gehouden worden van 6 tot en met 14 juli. Zie hier de officiële website: Sarajevo Film Festival.

Eigenlijk heb ik het verhaal een beetje overgenomen en aangepast. Dus alle lof voor deze blog-post gaat naar a gift for Bosnia.