Opgepast, motorrijders tussendoor!

Nog niet zo lang geleden postte het volgende op Twitter (en ook op Facebook):

Twitter status, automobilisten opgepast

Ruimte genoeg, tussen de file doorHet gebeurt niet vaak, maar af en toe heb je een gestrest iemand die je er absoluut niet door wil laten en dit laat hij merken door je klem te rijden. Andere mensen blijven gewoon rechts rijden. Vanochtend reed ik toevallig samen met een andere motorrijder en toen gebeurde het volgende: Ik haal een auto in, de motorrijder achter me wilde hetzelfde doen, maar de auto had de doorgang al afgesneden. De motorrijder zwenkt naar de andere kant en de auto zwenkt er achteraan om de weg weer te blokkeren. Tja.

Let op, hieronder zie je foto’s van ongelukken met motoren. Je ziet geen menselijke slachtoffers, maar als je al bang was voor motorrijden, dan moet je het maar niet bekijken.


ZoefOp zich is het helemaal niet zo verkeerd om mensen er door te laten als ze op de motor tussen de files door rijden. Ten eerste heb je er geen last van omdat de filedruk voor je niet toeneemt en ten tweede is het veiliger voor de motorrijder. In de jaren dat ik op de weg zit (en ik heb echt wel veel kilometers versleten) zie ik regelmatig auto’s langs de weg staan met blikschade. Mensen letten niet op en botsen tegen elkaar en meestal is er niets aan de hand. Als wij motorrijders braaf in de files blijven rijden of als laatste in een rij voor het stoplicht stoppen en de automobilist maakt dan een foutje zijn de gevolgen wat erger.

Ik had laatst dat twee auto’s voor me noodstop maakten om nog te stoppen voor het oranje licht. Een Audi zat dicht achter me en toen ben ik maar langs de twee auto’s gereden door het niet meer zo oranje licht. Ik hoorde de remmen van de Audi piepen, dus het was een goede keuze denk ik.

Hieronder twee voorbeelden. De eerste valt mee. Een auto ziet een motorrijder totaal over het hoofd en de motorrijder komt er licht gewond vanaf.

Motor ongeluk

Een ander voorbeeld is deze en ik wil niet weten hoe de motorrijder hier er aan toe is.

Auto op motor

Of wat dacht je van deze?

Motor in de file

Deze foto’s geven een goed beeld van de reden waarom ik niet achteraan bij een stoplicht stop en waarom ik tussen de files door tuf.

Geef motorrijders de ruimte in de fileNatuurlijk snap ik de irritatie van sommige automobilisten ook wel als de motorrijders als idioten tussen de auto’s door jakkeren en veel mensen laten schrikken. Laten we beginnen: Het mag! Tussen de files door rijden. Het is niet gedoogd en het is niet verboden. Het is toegestaan om met twee voertuigen over dezelfde strook naast elkaar te rijden. Het is natuurlijk niet verstandig om als een idioot tussen stilstaande auto’s te racen en als er dan iets gebeurt dan is het natuurlijk de schuld van de motorrijder. Er zijn een aantal afspraken gemaakt door het motorplatform, de Motor Actie Groep, politie en wat andere betrokken partijen. Als je er meer over wilt lezen dan raad ik: “Samenspel in de file” en de uitgebreide site “Tips voor Motorrijden in de File” aan.

Er zijn een aantal zaken al voor gekomen waar de automobilist een motorrijder in de file aan reed. Daar heeft de motorrijder zijn gelijk gekregen. Voorbeelden? Zie hier:

Zou dat moeilijk zijn trouwens? Een spiegel er af schoppen vanaf de motor?