Albert Heijn en goede Tonijn?
Iedereen om me heen weet dat ik het jammer vind als mensen tonijn eten. En dat is nog een understatement. Ik word helemaal ongeduldig als ik de reden uitleg en men dan zegt: “Ja, maar het is zo lekker!” Helaas is tonijn inderdaad erg lekker, maar we kunnen het nu niet meer maken om het te eten. Hier zijn drie redenen voor en Albert Heijn heeft een zeer misleidende reclame uitgebracht over de derde reden.
De eerste reden
… is dat tonijn, maar ook zwaardvis en andere zee roofdieren eten niet meer gezond is zoals mensen soms nog denken. Het zijn grote roofdieren die heel veel kleine vissen eten in hun leven. De kleine vissen krijgen in hun leven bepaalde stoffen binnen zoals zware metalen, dioxines, bestrijdingsmiddelen, broomhoudende brandvertragend en nog veel meer. Deze stoffen hopen zich vooral in het lichaamsvet op en deze roofdieren eten een hoop kleinere vissen. Hierdoor sparen ze veel giftige stoffen op in hun lichaam en die krijgen wij weer binnen als we ze op eten.
De tweede reden
… is dat we geen tonijn pizza, steak of andere vormen moeten eten is dat de tonijn momenteel uitsterft. Het is net als de Panda aan het uitsterven door de mens. Het verschil is echter dat de Panda bijna een knuffelstatus heeft gekregen en dat de tonijn in alle winkels liggen. Zo is het ontzettend makkelijk te krijgen en verdwijnt in de magen van de onwetende mens. Het is ook niet makkelijk uit te bannen. Er wordt elk jaar 5,5 miljard euro aan deze industrie verdiend en het voorziet miljoenen mensen van hun dagelijkse brood. Het is moeilijk om met iets te stoppen wat belangrijk is voor een consument en het bedrijfsleven. Maar het beste wapen tegen het uitsterven van de vissen is onze vork waar we dagelijks mee eten.
De derde reden…
Nu komen we aan bij de reden die me tegen de borst stuit dankzij de laatste reclame van de Albert Heijn. De manier waarop we de vissen boven krijgen is vaak een keuze tussen heel destructief of heel erg duur. Er zijn verschillende technieken en eigenlijk is er maar één die wenselijk is. En dat is die man die met een hengel een vis uit het water haalt. AH heeft nu de volgende reclame:
Deze vorm van handlijn visserij hoeft helemaal niet zo onschuldig te zijn zoals de Albert Heijn doet geloven en zo zetten ze de mensen op het verkeerde been. Als het échte handlijn visserij is zou het kunnen betekenen dat ze de tonijnen één voor één naar binnen hengelen, maar dit is qua arbeidsloon ontzettend duur. De kans is groter dat het via “longlines” gedaan wordt en dit is een hele normale manier van consumptie vis vangen. De “longlines” is goed voorbeeld van de visserij die de onwetende mens probeert te overtuigen dat ze niet meer de destructieve netten gebruiken. Het probleem is echter dat in de zeeën en oceanen nu zoveel vislijnen liggen dat je de wereld er vier keer mee kan omwikkelen. Aan elke lijn zitten honderden en soms wel duizenden haken die ieder een slachtoffer maken. Als je van Spanje naar Amerika zou varen kom je 400.000.000 haken tegen wachtend op een willekeurige prooi. De vissers gaan voor in dit geval voor de tonijn, maar de bijvangst van andere dieren is enorm. Vogels, schildpadden, haaien, dolfijnen, allerlei inktvissen, walvissen en nog velen andere dieren blijven haken aan de venijnige haakjes. Wetenschappers schrijven ook de sterke afname van leder schildpadden toe aan deze manier van vissen. Hier is een illustratie, klik voor een groter plaatje:
Zoals je ziet zijn deze lijnen niet selectief in wat ze vangen en is de kans groot dat dieren verwikkeld raken in de lijnen. Als een haak wordt ingeslikt of als een dier te lang vast zit betekent dit een gewisse dood. De slachtoffers stikken dan onder water. Schildpadden, vogels, zeehonden en nog een aantal soorten slachtoffers moeten af en toe naar de oppervlakte om adem te halen. Als ze eenmaal vast zitten aan de haak of lijn kunnen ze geen kant op en stikken ze. Dit geldt ook voor haaien die moeten zwemmen om voldoende water door hun kieuwen te krijgen om te ‘ademen’. Hieronder een aantal voorbeelden van slachtoffers, laat je muis boven een plaatje zweven voor een beschrijving of klik er op voor een groter exemplaar.
De indruk die Albert Heijn wekt is dat ze goed bezig zijn en dat dit een veilige manier is om tonijn te eten. Zo zijn we bezig met z’n allen de laatste resten van wat er over is weg te vangen met een hoop bijkomende schade. Zelfs als ze wel de juiste vangmethode gebruiken zijn de eerste twee redenen al voldoende om absoluut nooit meer tonijn te eten. Helaas zijn mensen zijn zo gek op tonijn en zijn er mensen die er geld aan willen verdienen dat tonijnen die nog niet eens geslachtsrijp zijn soms op je bord terecht komen. Het kan niet zo door blijven gaan.
Eet alstublieft geen enkele vorm tonijn, het is een uitstervende vis en je kan het gewoon niet meer maken. Het geld ook voor een heleboel andere vissoorten, eigenlijk moet je helemaal geen…
- Pollak uit de Stille oceaan
- Dorade uit de Middellandse Zee
- Forel uit Chili of Europa
- Garnaal uit de Noordzee, tropen of Noorwegen
- Griet uit de Noordzee
- Haring uit de Westelijke Oostzee
- Heek uit Atlantische oceaan, Spanje, Portugal en Argentinië
- Heilbot uit de Barentszee, Atlantische oceaan en Groenland
- Kabeljauw uit IJsland en de Noordzee
- Kreeft uit Atlantische Oceaan
- Mul uit de Noordzee
- Paling waar dan ook
- Poon uit de Noordzee
- Red snapper, waar dan ook
- Rog, waar dan ook
- Roodbaars, waar dan ook
- Schelvis uit de Atlantische Oceaan
- Schol uit de Noordzee
- Tarbot uit de Noordzee
- Tongschar uit de Noordzee en IJsland
- Tonijn, Albacore uit de Atlantische Oceaan
- Tonijn, blauwvin, waar dan ook
- Tonijn geelvin, waar dan ook
- Tonijn skipjack, waar dan ook
- Victoriabaars uit Oeganda en de Atlantische oceaan
- Zalm uit Canada, Europa, Rusland, Canada en Chili
- Zalmforel uit Europa
- Zeeduivel, waar dan ook
- Zwaardvis, waar dan ook, behalve Canada
…eten. Deze schepsels worden schaars en er komt een berg aan andere problemen als we de laatste exemplaren opeten. Welke vissen kan je dan nog eten is de vraag die rest. Stichting de Noordzee heeft samen met het Wereld Natuur Fonds een viswijzer opgesteld waarmee je al iets bewuster keuzes kan maken in je eigen visconsumptie. Ik raad iedereen van harte aan deze te gebruiken!
Bronnen:
– Nederlandse wiki over Langelijnvisserij
– Nederlandse wiki over Tonijn en de regelgeving er over
– Tonijndenktank: ‘industrie moet in actie komen’
– Death Toll Mounts in Hawaii’s Longline Fisheries
– NMFS to give longline fishing 160mt of bluefin as dead discards
– Measuring Sea Turtle Casualties by Longline Fishing up to 310,000 each year in 2004
– Longlines and the Marine Environment
– Long Line Fishing Causing Rapid Decline in Marine Life
– Albatross and long-line fishing study
– Humpback whale trapped in controversial fishing line
– Tuna in cans – love them but what’s really in them?
Fish 4 Ever cliamt een groot deel van bovenstaande bezwaren op te lossen door een andere, kleinschalige aanpak. En zegt “If the people that care about fish stop eating fish, we’re stuck with the people that don’t care.” Wat vinden jullie daarvan? http://www.eigenwijsblij.nl/eten-drinken/red-tonijn-eet-tonijn
Je laatste 2 redenen snap ik zeker maar je eerste reden vind ik persoonlijk echt onzin. Als het zo ongezond is waarom blijven Japanners dit dan eten en waarom worden er veel meer Japanners ruim boven de 100 jaar? Dit zal zeker niet gebeuren wanneer ze zo ongezond eten.
Hey, ik weet niet wat voor cijfers er los gelaten worden op leeftijden.
Wel weet ik dat steeds vaker dit soort berichten verschijnen;
“Roofvissen, zoals zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn. Deze vissen bevatten veel kwik en dioxines en deze stoffen zijn slecht voor de ontwikkeling van de baby. Eet maximaal één portie van 100 gram per week. Tonijn uit blik kun je twee keer per week eten: dit bevat veel minder kwik en dioxines dan verse tonijn.
Vette vis, zoals haring en zalm, is goed om te eten vanwege gezonde vetten, maar niet meer dan twee keer per week in verband met dioxines (schadelijke stoffen die in alle vis voorkomen).”
bron: http://www.oudersvannu.nl/experts/lilian-hentzen/welke-vis-mag-je-tijdens-je-zwangerschap/
Ook bij Voedingscentrum.nl;
“Speciale adviezen
Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om niet vaker dan 2 keer per week vette vis eten. Ook raden we voor de zekerheid aan om geen roofvis eten, zoals snoek, snoekbaars, paling, tonijn en koningsmakreel. In deze vissoorten zitten over het algemeen iets meer dioxines en zware metalen. Op basis van het EFSA rapport zou je kunnen zeggen dat deze adviezen wat strikt zijn. Maar in ieder geval: met het eten van 2 porties vis per week haal je de maximale gezondheidswinst binnen en heb je geen risico’s.”
Maar misschien is het onzin, zoals jij zegt, omdat er veel Japanners ruim boven de 100 jaar worden. Daar heb ik geen inzicht in.