Bestanden delen met MobileMe

MobileMeSinds kort is MobileMe vernieuwd met leuke nieuwe functies. Zo schijnen er een aantal performance en ontwerp verbeteringen doorgevoerd te zijn. Nu ga ik niet een heel mooi en overzichtelijk nieuwsbericht overschrijven van OneMoreThing.nl. Dus de feature update kan je hier vinden. Maar het is wel even handig om eenvoudig te beschrijven hoe je een bestand deelt met iemand anders.

Stel je staat op een bestand zoals in het voorbeeld een plan van aanpak: “Remodeling Plans.pdf”, dan kan je in de rechterkolom kiezen voor “Share File…” of “Bestand delen”. Dan krijg je dit onderstaande venster:

iDisk dialoog

Hier kan je direct bij de instellingen van het delen van het bestand een mailtje sturen. Je kan aangeven hoe lang het bestand beschikbaar moet blijven. Stel je voor dat het aanbod maar een week duurt… dan kan je zorgen dat mensen het Plan na 7 dagen niet meer kunnen inzien.

In principe wordt er een uniek web-adres aan gekoppeld zodat mensen de link niet zomaar kunnen raden. Maar je kan het ze nog moeilijker maken door er een wachtwoord aan te koppelen. MobileMe stuurt dan de link met jouw boodschap en het verzoek om bij jou het wachtwoord uit te vragen. Dan kan men niet zomaar bij het document als ze het mailtje kapen.

Hieronder staat het mailtje dat de ontvanger binnen krijgt.

iDisk share mail

Hierboven zie je dus een link naar een file dat niet met een wachtwoord beveiligd is. Anders zou je het verzoek nog zien om contact met John Appleseed op te nemen voor het wachtwoord. Hier kan je bestanden delen zo groot als je ruimte vrij hebt op je iDisk. Natuurlijk geldt wel hoe groter het bestand hoe langer het duurt dat de ontvanger het binnen krijgt. Het is ook wel veilig, want jij bepaalt waneer een bestand niet meer beschikbaar is en kan het bestand altijd updaten. Als je een mailtje verstuurd dan ben je het kwijt en kan je er niets meer mee.

Voor meer informatie en handleidingen over MobileMe kan je hier kijken: Tutorial MobileMe on Apple.com
Voor een wat meer geavanceerdere gebruiker kan je ook MobileMe synchronisatie doen of controleren vanaf de terminal.

MobileMe werkt zowel op Windows als de Mac, het liefst op Windows Vista, want op XP moet je het zonder externe-internet-schijf doen.

Wat ook mogelijk is een gratis alternatief: Dropbox. Voor dit product moet je “iets meer monteur zijn om in je auto te kunnen rijden.” Maar voor mensen die niet een kant en klare oplossing willen uitvogelen omdat het gratis is, is dit een goede optie. Overigens is dit net als MobileMe te gebruiken op zowel Windows als Mac.