United 93, the movie

Gisteren zijn we naar de bios geweest. Sinds vorige maand zijn we de trotse bezitters van een pathé Unlimited pas die ons voor 17,50 euro per maand toegang biedt tot alle reguliere films. Erg handig, want je kan onbeperkt naar de film 🙂

Gister was het tijd voor United 93. Deze film gaat over het enige vliegtuig dat niet zijn doel heeft bereikt op de dag die Amerika nooit zal vergeten; 9-11 of op z’n Europees; 11 september 2001. Ik denk dat iedereen die dag goed zal herinneren. Ik weet nog precies waar ik was en wat ik deed toen het nieuws bekend werd….

WTC met rookRon, mijn collega bij Agis, had de gewoonte om opvallend nieuws om te roepen op het kantoortje waar we met z’n 10-en zaten, soms best interessant. Vandaag riep hij verbaasd dat een klein vliegtuigje tegen het World Trade Center was opgevlogen. Apart nieuws, maar niet heel schokkend, niet lang daarna kwam hij steeds met wat meer nieuws tot het duidelijk was dat er een verkeersvliegtuig tegen het WTC was gevlogen. Iedereen op onze kamer verhuisden meteen naar de Operators die voor hun saaie overwerk een tv op de kamer hadden staan. Daar zaten we te kijken hoe een tweede vliegtuig tegen de toren aanvloog.

United 93 filmposterLater vloog een vliegtuig tegen het pentagon op en crashte eentje in een afgelegen gebied. Iedereen bij mij in de kamer had direct het idee dat militairen het vliegtuig dat richting het witte huis en het capitool vloog uitgeschakeld had. Een luguber idee, landgenoten uit de lucht schieten, maar beter dan nog meer slachtoffers laten vallen (of een symbool als het witte huis aan te tasten). Later werd bekend dat de passagiers van het laatste vliegtuig een terroristische aanval met hun vliegtuig had weten te voorkomen en dat ze helaas zijn neergestort in de poging het vliegtuig weer onder controle te krijgen.

Over dit vliegtuig hebben ze een soort heroische docu-drama gemaakt waar je een goed beeld krijgt van de passagiers, terroristen, Amerikaanse leger en de luchtverkeersleiders. Het is een mooi verhaal en goed gebracht over een onderwerp dat natuurlijk gevoelig ligt bij een heleboel Amerikanen. De regisseur heeft onder vuur gelegen toen hij met het idee kwam om hier een verfilming over te maken. Het zou te vroeg zijn, maar ik ben het met de columnist van FOK! eens dat het eigenlijk al te laat is. Hoe help je anders de Amerikanen 911, in een land waar eerder een film wordt aangezet dan een boek gelezen, niet vergeten dan door er een film over te maken? In de film Dogma wordt dit mooi aangehaald met het citaat van Metatron: “You people. If there isn’t a movie about it, it’s not worth knowing, is it? ”

Maartje en ik hadden na het einde een beetje de smaak in de mond van… mooie film, maar het ligt er wel redelijk dik op. De passagiers zijn een heroische dood gestorven. Als ik Wikipedia erop na sla dan is de officieele lezing van de Amerikaanse regering dat de passagiers dreigden het vliegtuig onder controle te krijgen en dat de terrorist achter de stuurknuppel het vliegtuig in de grond boort om dat te voorkomen. Een andere theorie die je in een aantal kringen hoort fluisteren is dat de US Air Force het vliegtuig heeft neergeschoten via een F-16. Het beeld dat door de film nu vereeuwigd wordt in de geheugen van de mens is natuurlijk de beste, de mensen stierven een zinloze dood, maar wel door strijdend ten onder te gaan. De officieele lezing past hier ook wel een beetje bij, maar wat men hoog en laag ontkent is dat de militairen de dreiging zo groot vonden dat ze het vliegtuig neeg hebben geschoten.

Het vliegtuig was een kwartier verwijderd van Washington en is niet boven een dorpje of stad, maar keurig neergestort in een onbevolkt deel. Dit zijn wat ideeen die in de hoofden van sommige mensen spoken. Eentje heeft er een website over gestart, niet om de militairen zwart te maken, maar om de feiten op een rij te krijgen. Hij wilt graag geinformeerd zijn, de website hier. Ik vond het wel een interessant stukje leesvoer. Ze hebben wat steekhoudende argumenten en het is een logische stap om het vliegtuig neer te halen, maar… waarom moet altijd overal iets achter zitten? Zal het hier over 40 jaar nog steeds zo over samenzweeringen rommelen als er nu nog gedaan wordt vore de moord op John F. Kennedy? Ik zal hier onder aan het beriht wat links posten die je kan napluizen als je nieuwsgierig bent.

Wat trouwens erg opvallend was aan het einde van de film dat er op enkele manieren wordt benadrukt dat de luchtmacht niet het vliegtuig heeft neergehaald;
Het eerste argument is dat de jets te ver weg waren om bij de crash betrokken te zijn. Volgens mij werd 160 mijl genoemd. maar de topsnelheid van een F-16 ligt rond de 1.800km/u dus met een comfortabele 1000km/u breken ze niet door de geluidsbarriere en zijn toch in 8 minuten binnen schootsafstand van het verkeersvliegtuig.
Het tweede argument is dat de president pas na de crash van het vliegtuig de toestemming gaf een vliegtuig dat niet meer reageerde en een gevaar vormt voor het land neer te schieten. Uitspraken van politici spreken dit tegen en geven aan dat uiterlijk 20 minuten voor de crash dit fiat al was gegeven.

Maar niet teveel nadenken over dat soort feiten en mocht je het wel doen zou ik vooral de BBC serie “The Power of Nightmares” bekijken.

9/11 Timeline of events
How did United 93 Crash?
Rumsfeld mispoke…