Bloggen…

Bloggen, schrijven, hoe moet dat? Hier op Internet hebben ze er wat tips voor verzonnen en die wilde ik natuurlijk ook met jullie delen. Ik probeer me er een beetje aan te houden, maar… Ik ben nou ook niet echt het type dat bepaalde zaken op de letter zou volgen.

 1. Schrijf elke dag, zo kunnen mensen op je aan
 2. Als je denkt dat je boeiende of goede stukjes schrijft, schrijf dan elke dag meerdere stukjes.
 3. Wees nergens bang voor en als je die angst wel tegen komt herhaal hetgeen wat je bang bent dan
 4. Wees open en eerlijk in de taal en op de manier die bij jou hoort
 5. Houd je blog verborgen voor je broer, zus, moeder, vrienden, het meisje/jongen waar je mee uit wilt of je collegae. Als ze je blog toch ontdekken wijs ze op je privacy. Zo houd je het blog eerlijk en schrijf je niet wat anderen willen horen.
 6. Zet je blog open voor commentaar, wees niet teleurgesteld als je dit een tijd niet krijgt en maak je geen zorgen als niemand een reactie achter laat. Ze komen vanzelf.
 7. Zorg dat een e-mail adres zichtbaar is, mensen willen ook wel eens hun mening geven zonder het aan iedereen kenbaar te maken.
 8. Maak je geen zorgen om de lay-out van het blog, uiterlijk is maar schijn.
 9. Gebruik Blogger, Het is eenvoudig, gratis en van Google, dus makkelijker terug te vinden in zoekopdrachten
 10. Gebruik een spellingscontrole tenzij je het blog echt authentiek wilt houden. Het kan heel irritant zijn als een stuk heel veel fouten bevat.
 11. Zeg precies wat je wilt zeggen ongeacht hoe je het op het scherm ziet staan, zeg dan iets anders, blijf doorgaan en wanneer je klaar bent. Lees het nog een keer, pas het eventueel nog even aan. Publiceer het stukje en vergeet het.
 12. Gebruik heel veel links naar andere websites. Link naar je vrienden, je favoriete websites, schaam je niet. Links scheidt ons van de verhaaltjes vertellers, zelfs als je iets compleet uit je duim zuigt kan het je toch geloofwaardigheid geven.
 13. Als je een week niet over sex, politiek of geloof hebt geschreven ben je wellicht te netjes en heb je waarschijnlijk niet aan regel 5 gehouden. Dus begin ergens anders een blog en houdt dit keer je mond dicht!
 14. Onthoud; Niemand kan het wat schelen van wat voor beroemde band je lid bent, of je een rol in GTST speelt, wat voor weer het bij je is of een poll of je blog cool is of niet. Het blog gaat over jou en wat je bezighoudt, iets wat echt is. Geen opschepperij.
 15. Wees niet bang om iets te zeggen wat al gezegd is, zeg het gewoon in je eigen woorden en laat het verhaal, de tekst op zijn beloop gaan.
 16. Neem een site statistiek als Site Meter en maak het openbaar ook voor de bezoekers. Je kunt hier bijvoorbeeld ook zien wie jou gelinkt heeft en hem daarvoor bedanken of terug linken.
 17. Mensen houden van plaatjes, gebruik er veel om je verhaal te illustreren.
 18. Voordat je op “Save”/”Save as draft” drukt doe even Crtl-A en kopieer de tekst waar je zo lang op gezwoegd hebt even naar een tijdelijk document. Straks hapert de webserver en kan je weer opnieuw beginnen.
 19. Schrijf over wat jij wilt schrijven, hoe je het wilt overbrengen, ga er mee de diepte in, denk hard op en uiteindelijk stuit je op een schat van een stuk tekst.
 20. Verander je stijl, doe mensen na, droom publiekelijk, zoen en praat er over, huil/schreeuw/vecht, schrijf prachtige leugens
 21. Schrijf open brieven, maak lijstjes, heb openlijk kritiek op andere mensen, vind nieuwe dingen uit, vind dingen opnieuw uit, schrijf over wat er die dag met je gebeurd is
 22. Als je even niets weet te schrijven, maak dan een ‘review’ over iets. Er zijn nooit genoeg verslagen van een film, sport gebeuren, over een ander blog, een tv-show, een restaurant, een wandeling of wat dan ook
 23. Schrijf over de stad waar je in woont/werkt
 24. Uit jezelf, vertel je geheimen, als het geschreven stuk je achteraf toch niet lekker zit kan je het altijd nog verwijderen
 25. Gebruik niet je eigen/echte naam. Schrijf niet over je werk tenzij je het niet erg vindt om ontslagen te worden
 26. Niemand houdt van gedichten, zet geen gedichten op je blog en zeker niet als ze geweldig zijn
 27. Vertel wat dingen over je vrienden
 28. Bied niet je excuses aan dat je een tijd niet geschreven hebt, niemand kan dat wat schelen, schrijf gewoon weer een nieuw stukje en probeer het nu wel vast te houden
 29. Lees heleboel andere blogs en laat er een hoop vriendelijk commentaar achter

Als je een goede ‘blogger’ bent kan je je baan opzeggen en geld verdienen met de bezoekers die op je blog komen. Als je voldoende mensen trekt door elke dag iets interessants te schrijven kan reclame een leuk inkomen opleveren. Google bijvoorbeeld springt hier heel goed op in met adsense. Een simpele vorm van adverteren Of check dit artikel in de Washington Post.

Bloggen is een professioneel iets geworden, je kunt er zelfs al bepaalde lijnen in ontdekken. Mister snitch had het in zijn blog over verschillende karakters, ik zal het even vertalen en hier neerzetten. Zie hier het originele artikel.

 1. “Meme-du-jour bloggers”; Deze mensen schrijven over een idee op dat moment. Het zijn niet gepolijste blogs en soms zelfs niet compleet. Michelle Malkin is een toonbeeld van zo een blog
 2. “Caterers”: Deze bekijken wat publiek graag wilt horen en gaan dan agressief op dat thema in. Een voorbeeld hiervan is het demoniseren van een groep of persoon. Voorbeelden hiervan zijn; Kos of Fark
 3. “Nichebloggers” ook bekend als localbloggers; Deze mensen schrijven over iets bij hun in de omgeving of mensen die zich richten op 1 onderwerp en zijn hier vaak gepassioneerd over. Net als de “Caterer” let de “Nicheblogger” goed op wat zijn publiek graag wilt lezen. Riehl World view is hier een voorbeeld van, voor lange tijd had hij zich op Nathalee Holloway gericht.
 4. “Internet Guides”; Deze mensen zijn meestal niet origineel maar wel een kei in links te vinden en deze te bundelen in interessante stukjes. Het zijn een soort Internet gidsen. Voorbeeld hiervan is; BoingBoing
 5. “Celebrity blogging”; Deze mensen zijn beroemd zonder een blog, maar zijn dankzij hun bekend zijn interessant om te volgen. Voorbeelden hiervan zijn; de Podcast van minister Donner. Of van een partij als de PvdA.
 6. “The Service blogger”; Deze bloggers leveren een service. Deze bloggers kunnen bijvoorbeeld als service voor meme-du-jour bloggers zorgen dat er meer verkeer naar deze blogs komt. Hier een voorbeeld van.
 7. “The long-tail blogger”; Deze stijl neigt naar “Nichebloggers” maar onderscheidt zich door reeds lange tijd te bloggen. Deze mensen hebben ook een vast aantal bezoekers en staan er om bekend dat men er op aan kan dat er in een vaste periode weer een nieuw stukje komt. Voorbeeld hiervan is; Dustbury.

Zo…. Wat algemene informatie over bloggen en wat tips.
Wellicht heb je er iets aan. Bloggen is een kunst geworden.