Noemt hij me nou een nazi?

Zelf houd ik me niet zo bezig met Turkije. Natuurlijk lees ik wel het één en ander in de kranten en zie ik wat dingen voorbij komen. De vraag is altijd wat is gekleurde media en wat niet? Maar nu zie ik Erdogan een toespraak houden dat wij overblijfselen zijn van de nazi’s en dat we fascisten zijn. Hier zag ik deze toespraken. Ook verweet Erdogan Duitsland dat ze nog praktijken bezigen uit de tijd dat ze nazi’s waren. Een gevoelig punt. Dit zag ik hier terug.

En de Turken gaan nu de straat op met allerlei leuzen tegen Nederland en voor Turkije. En waarschijnlijk allemaal Turken die al jaren in Nederland wonen.

Nazi – nationaalsocialisme

Het nationaalsocialisme bevat, zoals in veel andere autoritaire ideologieën, antiparlementaire, antiliberale (het kant zich niet tegen economisch liberalisme, maar wel tegen bijv. vrijheid van meningsuiting) en anti-marxistische elementen.

Het opvallendste verschil met andere ideologieën zijn vooral de extreem racistische elementen. Volgens de nationaalsocialistische propaganda zijn de “Ariërs” (in nazi-ogen de blanke West-Europeanen) de bron van alle menselijke beschaving en zouden alleen “Arische” mensen in staat zijn cultuur en wetenschap te bevorderen. link

Fascisme

Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. link

Amerikaanse pamflet

In de tweede wereldoorlog hadden de Amerikanen het pamflet rechtsboven opgesteld. Vroege tekenen van fascisme. Ik vind dat mensen veel te snel als fascist of nazi wordt bestempeld. Geert Wilders een nazi? Absoluut niet, ook nu ik niet volledige achter zijn gedachtengoed sta. Nederland een nazi? Nu gaan landen andere landen bestempelen?

Maar laten we de punten eens bekijken die de Amerikanen hebben opgesteld.

 1. Powerful and continuing nationalism – Krachtig en voortdurende nationalisme
 2. Disdain for human rights – Minachting voor de rechten van de mens
 3. Identification of enemies as a unifying cause – Identificatie van vijanden als een verenigende doel
 4. Rampant sexism – Ongetemde seksisme
 5. Controlled mass media – Gecontroleerde massa media
 6. Obsession with national security – Obsessie met de nationale veiligheid
 7. Religion and government intertwined – Religie en overheid met elkaar verweven
 8. Corporate power protected – Macht van het bedrijfsleven beschermd
 9. Labor power suppressed – Arbeidskrachten worden onderdrukt
 10. Disdain for intellectual and the arts – Minachting voor intellectuele en de kunsten
 11. Obsession with crime and punishment – Obsessie met misdaad en straf
 12. Rampant cronyism and corruption – Ongetemde vriendjespolitiek en corruptie

Laten we de punten eens er bij pakken en die tegen Turkije en Nederland aanhouden.

Krachtig en voortdurende nationalisme

Turkije – Als je ziet dat de straten rood kleuren in Nederland met vlaggen als er protest is of als de Turken een voetbalwedstrijd winnen kan je wel spreken over een redelijk nationalisme. Ook wonen hier veel Turken die niets hebben met Nederland, maar altijd een band houden met Turkije. Met is trots op de afkomst en zo heb je dus een sterke band met je land. Nationalisme. Veel tweede of derde generatie Turken leven nog in die cultuur, spreken nog de taal.

Wat links; Turk of Nederlander? – Erdogan voert campagne voor Turkse politiek in het buitenland

Nederland – Ooit zei Maxima dat de Nederlandse identiteit niet bestaat. En dat is ook wel een probleem. We proberen buitenlandse migranten het zelfs zo makkelijk te maken dat gemeentes als Amsterdam heel veel communicatie in een vreemde taal wordt uitgevoerd. Probeer eens mensen aan te spreken in Frankrijk in het Nederlands, of zelfs Engels. Dan heb je kans dat mensen je niet verstaan want de hele wereld spreekt toch Frans? Wij staan open voor allerlei talen, allerlei culturen en die krijgen de ruimte om eigen gebedshuizen op te richten.

Wat links; Amsterdam.nl – Nederlandse taalDe Nederlandse identiteit bestaat niet

Minachting voor de rechten van de mens

Turkije – Amnesty International heeft al gepost op hun website dat het er slecht voor staat met de rechten van de mens. Mensen worden zonder proces ontslagen, opgesloten of durven niet meer naar Turkije af te reizen. Het land geeft dit ook zelf aan, ze geven aan dat ze het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens tijdelijk opgeschort is. Geen idee of die opschorting intussen weer is terug gedraaid.

Wat links; Amnesty – Turkije – Turkije schort mensenrechtenverdrag op

Nederland – Nederland heeft zich gecommitteerd aan het verdrag en elk mens heeft recht op juridische bijstand. Steeds weer kunnen mensen in hoger beroep. In de gevangenis krijg je je natje en je droogje en niemand verdwijnt zomaar omdat hij iets roept waar de regering het niet mee eens is. Zelfs ongewenste gasten, illegalen, zijn discussies welke rechten zij hebben en krijgen.

Identificatie van vijanden als een verenigende doel

Turkije – Volgens mij is het Turkije tegen de rest. Tegen Nederland, tegen Duitsland. Tegen Europa zelfs. Het is ook Turkije tegen de Koerden, Armeniërs, Israël en natuurlijk de Gülen-aanhangers. In het kort is het Turkije tegen de terroristen. En ben je het niet met ze eens, dan ben je tegen. Zelfs als je zelf ook een Turk bent. Weet men niet zeker of je een Erdogan aanhanger bent, dan kan dat je baan of zelfs vrijheid kosten.

Wat links; Europa ondersteunt volgens Turkse minister ’terrorisme tegen Turkije’ – Erdogan geeft vijanden de schuld – Turkish document defines Israel as ‘Central threat’

Nederland – Hier hebben we wat fascistische trekjes ook in Nederland terug te vinden. Vooral richting de verkiezingen zijn we tegen de zittende regering, tegen de oude garde en natuurlijk tegen de Islam. Maar dat zijn delen van de politiek en niet een algemene stroming in de politiek. Ik denk wel dat we hiervoor moeten waken; mensen tot vijand bombarderen om zo eenheid te creëren.

Ongetemde seksisme

Turkije – Ik heb hier niet direct bewijzen dat vrouwen minderwaardig zijn dan mannen. Als je naar de Islam kijkt kan je denken dat hier wel een probleem is. Maar ik kan het niet echt onderbouwen.

Nederland – Er heerst in Nederland net als in Turkije nog wel een mannen cultuur. Maar dat betekent niet dat vrouwen minderwaardig zijn. We hebben bijna 50-50 mannen en vrouwen als minister in het kabinet zitten.

Gecontroleerde massa media

Turkije – Het is niet aan te raden om heel kritisch uit te laten over Erdogan in de media. Al gauw wordt een krantenuitgeverij of website bestempeld als terroristisch en gesloten. Een voorbeeld is het aankomende referendum waar weinig aandacht wordt gestoken in het ‘nee’-kamp en alle aandacht naar het ‘ja’ gaat. Zo wordt de politieke mening en stemming geduwd naar een kant dat de regering goed uit komt.

Links; Turkije legt tientallen media het zwijgen op – Turkije legt sociale media plat

Nederland – Vanuit de verzuiling hebben we wel wat gekleurde kranten en media. Maar in principe mag iedereen zeggen wat hij of zij wilt. Ik zie soms wel een uitdaging dat meningen verstommen omdat niet alles gezegd mag worden omdat het not-done is er over te praten. Maar over het algemeen hebben we hier geen enkele beperking.

Obsessie met de nationale veiligheid

Turkije – In de ‘Identificatie van vijanden als een verenigende doel’ wordt al aangegeven dat Turkije aardig wat gemeenschappelijke vijanden heeft. Daarom worden allerlei mensen opgesloten. Daarnaast heeft Turkije één van de sterkste legermachten allemaal onder direct bevel van de president van Turkije.

Links; De kracht van het Turkse legerTurkse strijdkrachten

Nederland – In Nederland wordt het leger al jaren uitgehold en zijn we erg afhankelijk van onze buurlanden. We zijn er dus niet echt zelfstandig in.

Links; Defensiebudget gedaald naar 1,3% BNP

Religie en overheid met elkaar verweven

Turkije – Het is geen geheim dat de Islam en politiek met elkaar verweven is. Het heeft ook één van de grotere prioriteiten van de president.

Links; ‘Mijn enige zorg is islam, islam, islam,’ – Recep Tayyip Erdogan: Turkey’s dominant president

Nederland – In Nederland hebben we een scheiding van kerk en staat. We hebben wel partijen die een bepaalde theologische oorsprong en zelfs drijfveer hebben. Toch is er ruimte genoeg voor de burger om daar juist niet voor te stemmen.

Overigen

Er zijn nog wat punten over op de lijst. ‘Obsessie met misdaad en straf’ vind ik een herhaling van stappen van voorgaande punten, verder heb ik er niet veel verstand van.

 • Corporate power protected – Macht van het bedrijfsleven beschermd
 • Labor power suppressed – Arbeidskrachten worden onderdrukt
 • Disdain for intellectual and the arts – Minachting voor intellectuele en de kunsten
 • Obsession with crime and punishment – Obsessie met misdaad en straf
 • Rampant cronyism and corruption – Ongetemde vriendjespolitiek en corruptie

Ik vind, en denk, dat als Erdogan en daarmee een heleboel Turken ons bestempelen als nazi’s en fascisten dat ze vooral eens naar zichzelf moeten kijken. Op de schaal van het Amerikaanse pamflet scoren de Turken een stuk hoger dan wij Nederlanders. Het is altijd goed om na zo’n belediging eens goed naar onszelf te kijken en als we het er niet mee eens zijn gewoon te negeren.

Als we naar Turkije kijken en die punten wordt Erdogan de nieuwe dictator in Europa?