Helaas ken ik de geschiedenis niet goed genoeg om terug te vallen op hele verhalen waarin ik mijn theorie bevestig. Ik kan alleen terug kijken naar de vorige eeuw. Hoeveel wreedheid is er toen geweest door ons, de mensheid. Het meest nadenkende zoogdier is wreder dan elke haai, wolf of ander levend wezen in de wereld en diens geschiedenis.

Stalin, Lenin en Kalinin

Stalin, Lenin en Kalinin

Joseph Stalin

Een man die volgens Wikipedia 3 tot 60 miljoen doden op zijn naam heeft staan. Lekker ruim nummer, maar het minimum van 3.000.000 mensen is al verschrikkelijk. Een realistischer nummer zou tussen de 10 en 20 miljoen schommelen.

Hij had een regime dat zoveel mensen liet verdwijnen. Er stierven al 2,7 miljoen mensen in Siberië. Road of Bones is een goed voorbeeld hiervan.

Toen Stalin overleed gingen mensen huilend de straat op. Huilend om hun leider? Wisten ze dan niet hoe wreed de man was?

Hitler

Adolf Hitler

Adolf Hitler

Deze man is wereldwijd bekend door de de gewelddaden die een volk onder zijn aansturen deed. Sommigen proberen de holocaust te ontkennen, maar onze generatie kent nog de missende familieleden en beschrijvingen van de vernietigingskampen.

Vele films zijn gemaakt over de soldaten die een razzia hielden of Joden en andere “Untermenschen” steeds meer isoleerden van onze maatschappij om later vervolgd en vermoord te worden. 5 a 6 miljoen Joden (wie kijkt er op een miljoen) en nog eens hetzelfde aantal andere mensen werden vermoord. 11.000.000 doden.

Een heel land deed en juichte met Adolf mee.

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević

Hij liet zich uitroepen tot president van nieuw-Joegoslavië en wijzigde hij de grondwet, waarbij hij zich meer bevoegdheden toe eigende dan voorheen. Tijdens zijn bestuur werden etnische zuiveringen uitgevoerd op Bosniërs en kwamen er vele vluchtelingen naar Nederland.

Waar de tweede wereldoorlog nog vers in ons geheugen zat, het was 50 jaar later, konden we toch niet herkennen wat er mis ging. Wat wij na de tweede wereldoorlog zeiden: “Dit nooit meer” en elke 4e mei herhalen konden we toch als mensheid niet tegenhouden.

Ons leger was daar aanwezig en toch konden we bijvoorbeeld het drama in Srebrenica niet voorkomen.

Nederland en Amerika

Nu gaf ik wat voor de hand liggende voorbeelden. Stalin, Hitler. Maar vergis je ook niet hoe ons land verantwoordelijk is geweest voor vele doden. We hebben eeuwenlang een kolonie gehad in Indonesië. Toen deze zelfstandig wilde worden ontstond er een oorlog waar een paar duizend doden aan onze kant viel en 160.000 doden aan hun kant. Onder druk van Amerika besloten we het laatste stukje Nieuw-Guinea op te geven.

Grappig dat Amerika zich daar mee bemoeide… Want tientallen jaren eerder vermoordden ze 250.000 burgers in de steden Hiroshima en Nagasaki om zo een einde aan de oorlog met Japan te maken. Door de gevolgen van de straling en fall-out zijn er daarna nog zo’n 300.000 mensen overleden.

Mensen zijn dus wreed

Wat is het nut van deze blog-post? Tja, nu ik het allemaal opgeschreven heb weet ik het zo goed niet meer. Ik besefte me vandaag dat het misschien gewoon hoort bij de mensheid, deze wreedheid. Een dictator, Mugabe, in een land in Afrika heeft miljarden op zijn rekening staan terwijl er honger en ziekte heerst in het land dat hij regeert. Hij wordt door omstreden verkiezingen met ruime meerderheid herkozen en daarna gaat hij in zijn eigen administratie op zoek naar; “…misrule and dazzling corruption.”

In Turkije creëert een man steeds mogelijkheden om zichzelf meer macht te geven. De grondwet wordt aangepast om beperkingen op te heffen. En met al onze kennis, alle geschiedenis die ons geleerd is, staan we dit toe. Sterker nog men gaat juichend de straat op voor een dictator en spreekt over democratie terwijl de grondwet steeds meer naar eigen wens gekneed wordt. Niemand zegt dat Erdogan dezelfde kant op gaat als de bovengenoemde heren, maar het baart wel zorgen.

Stalin, Hitler en Milošević begonnen ook met de grondwet voor hun eigen doelen. Mensen gingen de straat op om voor ze te juichen en steun te betuigen. Tegenstanders werden verguisd en op een gegeven moment zelfs vermoord. Het is niet moeilijk om een tegenstander te worden; iedereen die niet voor is, die is tegen.

Wat kan ik er als individu aan doen? Moeten we maar toezien hoe er steeds weer figureren opstaan die uiteindelijk leiden tot duizenden of miljoenen doden. Of moeten ik me er gewoon maar bij neerleggen dat de mens wreed is en dat het er bij hoort?